«Jeg vil vente på Kristin»

Kristin Kirkemo Haukeland er ikke en fri kvinne før i 2011. Utenfor murene venter en ektemann og sønnen (8). Soningen til tross: Ekteparet ønsker seg barn!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den rettskraftige dommen forandrer ikke mye mellom oss to. Vi er forberedt på å gå gjennom dette sammen. Jeg vil vente på Kristin, sier Kristins ektemann, Per Haukeland, til Dagbladet.

I går slo Norges øverste rettsinstans fast at Kristin Kirkemo Haukeland er dømt til 16 års fengsel for medvirkning til drapene på Kristian Magnus (81) og Marie Orderud (84) og Anne Orderud Paust (47).

Vil ha barn

Kristin Kirkemo Haukeland lot seg i går intervjue av TV2.

- Jeg ønsker meg en liten en til, sier Haukeland til TV-kanalen.

Per Haukeland fulgte Høyesteretts avgjørelse på TV fra jobben. Han bekrefter overfor Dagbladet at paret har diskutert å få barn.

- Vi har diskutert det med å få barn, men da må ting ligge til rette for det. I og med at Kristin sitter inne, er nok det ikke aktuelt nå. Men en gang i framtida ønsker vi oss barn, sier Per Haukeland.

Han sier at ekteparet hadde et håp om oppheving av dommen før Høyesteretts avgjørelse.

- Jeg må la det synke inn litt. Vi hadde alltid et håp, men var forberedt på alle utganger. Vi har egentlig ikke snakket så veldig mye om framtida, alt har vært uvisst. Men nå vil vi snakke sammen på søndag, sier Haukeland.

Ikke bitter

Kristin Kirkemo Haukeland sier til TV2 at hun fortjener straff fordi hun ikke prøvde å avverge drapene.

- Jeg føler ingen bitterhet overfor Høyesterett. Forkastelse av anken var mest nærliggende, og jeg hadde forberedt meg på det.

- Men jeg synes det er horribelt å bli straffet for drap, sier Haukeland.

Hun vil nå se på hvilke muligheter hun har for utdanning i fengslet. Hun var innstilt på å fortsette ved Oslo teknisk-maritime skole, men nå blir utdannelsen trolig ikke fullført.

- Hun vil nå se på hvilke muligheter hun har i fengslet. Kristin har tatt flere kurs, blant annet møbeltapetsering og blomsterbinding. Hun har også tatt datakurs, sier Per Haukeland.

2. januar 2003 fyller sønnen åtte år. Forsvarerne vil søke om at Kristin skal få være sammen med sønnen på dagen.

Permisjon om to år

Kristin Kirkemo Haukeland vil få sin første permisjon om to år. Hun er dømt til 16 års fengsel, og må sone to tredjedeler av straffen. I tillegg kommer 719 dager i fratrekk for varetekt.

Det vil si at hun er en fri kvinne i 2011.

Fengselsdirektør Dan Strømme ved Bredtveit kvinnefengsel i Oslo forteller at det er forskjellige former for permisjon.

- Første ordinære permisjon kan først skje etter fire års sammenhengende frihetsberøvelse inkludert varetektsfengsling. For Kristin vil det si om rundt to år, sier Strømme.

Han opplyser at Kristin kan søke om velferdspermisjon hele tida, men at det skal ekstraordinære grunner for at det skal innvilges.

- Den siste muligheten er sosial framstilling med personale fra oss til stede. I loven står det at hensynet til barn skal veie tungt og det må vi vurdere opp mot sikkerheten, sier Strømme.

Besøkte skolen

Kirkemo Haukelands sønn bor hos faren, Sverre Martin Kirkemo og hans samboer. Kristin håper fengslet vil gi henne muligheter til å følge opp sønnen, blant annet på skolen.

Pappa Sverre Martin Kirkemo fulgte sendingene på TV og håper at saken nå har fått en slutt.

- Sønnen til Kristin klarer seg meget bra både på skole og blant venner. Kristin har hele tida informert ham om hva som skjer og han takler situasjonen meget bra. Nå vet jeg hvor lang tid jeg kommer til å være barnepike, og han vet hvor lenge han skal bo hos oss, sier Sverre Martin Kirkemo.

Sønnen skal feire jula sammen med bestefar.

- Det er viktig for sønnen til Kristin å ha den tryggheten. Jeg tror at familien alltid vil være splittet etter den harde skytsen fra Veronica. Nå håper jeg at avgjørelsen i Høyesterett setter en endelig sluttstrek, sier Kirkemo.

KJÆRLIGHET: I går ble det klart at kona er dømt til 16 års fengsel for medvirkning til trippeldrap. Kristin Kirkemo Haukelands ektemann, Per, sier han nå vil snakke med Kristin om framtida.