den antatte hovedmannens forsvarere, Arild Humlen (t.v.) og Carl Rieber-Mohn. Foto: BENJAMIN A. WARD
den antatte hovedmannens forsvarere, Arild Humlen (t.v.) og Carl Rieber-Mohn. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

- Jeg ville angripe i Norge, der ingen hadde noen mistanke

Terrortiltalte Mikael Davud sier han vurderte bombeopplæring hos al-Qaida. - Jeg ville spurt Hitler om hjelp om nødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag begynte den påståtte hovedmannen i den norske al-Qaida-saken, norsk-uiguren Mikael Davud (40), å forklare seg i Oslo tingrett.

Han hevder han til slutt fikk bombetrening i Iran, ikke hos al-Qaida i Pakistan, og at målet han endte opp med var Kinas ambassade i Oslo.

- Jeg dro til Norge, for å angripe på det roligste stedet som tenkes kunne, der ingen ville ha mistanke til at noe skulle skje. Målet var ikke å ramme Kina økonomisk eller å drepe masse mennesker, men på en måte å rive ut en negl på dem, sa Davud i retten i formiddag.

Hans versjon er den som strider mest mot påtalemyndighetens scenario i tiltalen.

Davud har erkjent at han samlet ingredienser til en bombe i Oslo, men hevder at den som en del av den uigurske motstandskampen skulle ramme kinesiske interesser - og ikke Jyllandsposten eller tegneren Kurt Westergaard. De to andre tiltalte visste ikke noe om ambassadeplanen, og derfor finnes det ikke noe terrorforbund, er kjernen i forklaringen.

Davud slo likevel fast at målet hans sto over norsk lov, etter å ha følt kinesernes undertrykking av uigurene på kroppen helt siden barndommen.

- Jeg vet jo at det ifølge loven er galt, men for meg så er det rett, sier Davud om bombeplanen.

Lette etter bombehjelp Davud forklarte i tingretten i dag at han begynte å gjøre hatet om til handlinger på seinhøsten i 2008, da han dro fra Oslo til Tyrkia og Iran for å finne personer med den nødvendige kunnskapen.

- Målet var å ramme Kina. Siden det var hensikten, sjekket jeg ikke bakgrunnen til folkene jeg hadde kontakt med. Det var all slags folkegrupper, alle slags personer. Om det var nødvendig hadde jeg spurt Hitler eller Saddam om å hjelpe meg, sier Davud.

I Iran i 2009 gjorde han undersøkelser rundt en uigursk gruppe - og al-Qaida, men hevder at det ikke kunne fullføres.

- Jeg sjekket opp om al-Qaida. Det viste seg at det var et krav om å være hos dem i ett år, for så å gi et løfte. Da var jeg nødt til å handle innenfor de rammene al-Qaida hadde satt. Også hos den uigurske gruppen måtte jeg vært helt underlagt deres ledelse, det passet meg ikke i det hele tatt, sier Davud.

Han forteller at han av og til ble drapstruet, og at han havnet i mange skremmende situasjoner i letingen etter detaljert terrorkunnskap.  Til slutt skal han ha funnet en frittstående gruppe i Iran som var villig til å gi ham bombeopplæring for penger.

- Bombekurs i Iran Ifølge forklaringen ble han fra byen Marshad i Iran fraktet til et hemmelig sted med bind for øynene, fikk teoriundervisning i rundt to uker, før han fikk øve med ufarlige stoffer med samme utseende som de ekte på å lage en acetonperoksidbombe.

Han ble vist videoer av sprengninger av ulik effekt for å vise forskjellen på mengden sprengstoff. Til slutt fikk han også "eksamen" - å lage en ekte bombe helt fram til det siste steget før sprengning.

Det var en acetonperoksidbombe, også kjent som «Satans mor», som de tre tiltalte samlet ingredienser til i Oslo mens de ble overvåket av Politiets sikkerhetstjeneste.

Davud hevder at hans første mål i 2009 var å sprenge den kinesiske ambassaden i Teheran, men fikk et så klart nei fra gruppen som hadde gitt ham opplæring at han måtte flykte til Tyrkia. Der framsto sikkerheten ved Kinas ambassade så uoverkommelig at han dro tilbake til Norge  for å fullføre planen der.

Påtalemyndigheten mener Davud i virkeligheten fikk bombetrening av al-Qaida i Pakistan, før han holdt kontakten med terrororganisasjonen og planla et angrep på Jyllandspostens lokaler i Danmark og et attentat på Kurt Westergaard.

- Ønsker ham død På tirsdag ga den medtiltalte irak-kurderen Shawan Sadek Saeed Bujak en annen versjon enn Davuds. Bujak la ikke skjul på hatet mot tegneren Kurt Westergaard.

- Jeg vil ikke lyve -  jeg ønsker ham død. Men jeg vil ikke gjøre noe praktisk ut av det. Jeg har ingen erfaring med bruk av våpen, sa 38-åringen, som har vært en av Davuds ytterst få venner i Norge.

Bujak sier at han i 2009 diskuterte angrep på Jyllandsposten og hatet mot tegnernen med Davud, og stilte seg til disposisjon for kameraten, men hevder han verken hørte noe om al-Qaida-kobling eller detaljene rundt bombeingrediensene han bidro til å kjøpe og oppbevarte i kjellerboden.

- Jeg tok det med meg og plasserte det hjemme hos meg, men jeg ville ikke gjort det hvis jeg visste at det var så farlig, sa Bujak.

Ifølge ham ble planene etterhvert endret til å prøve å skaffe skytevåpen for et direkte attentat mot Westergaard, før også den ideen ble skrinlagt.