«Jeg ville bare bli satt pris på»

Den 40 år gamle serieraneren fryktet at kona ville gå fra ham dersom han avslørte hvor katastrofalt dårlig familiens økonomi egentlig var. I stedet valgte han å rane banker for å forsøke å få økonomien på rett kjøl igjen. - Det primære var å bli satt pris på, sa han i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ti bank- og postran og ett ransforsøk rakk han før han ble tatt. I går erkjente han dem en etter en i sal 328 i Oslo byrett. Velfrisert, i lyseblå skjorte og blå olabukser forklarte han seg i fem timer.

Den universitetsutdannede firebarnsfaren framsto som troverdig, veltalende og reflektert. Men hans historie handlet om en mann i dyp krise.

Når aktor Marit Evjemo presset den tiltalte på hvorfor han aldri valgte andre alternativer enn ran når problemene tårnet seg opp, viste ransmannen alltid til frykten for å miste ansikt, og til et tilsynelatende bunnløst pengesluk.

Han var blakk og arbeidsledig med et lån på 1,3 millioner kroner. Et påbygg på huset var i gang, og snekkeren forlangte penger. Psyken kranglet, selvtilliten forsvant. Jobb klarte han ikke å søke.

- Jeg opplevde at jeg hadde tre alternativer: å ta mitt eget liv, å fortelle familien hvor dyp den økonomiske krisen var og samtidig miste ansikt og tillit - eller å rane banker, sa 40-åringen i retten.

- Jeg trodde at kona ikke ville orke å leve med meg dersom jeg fortalte henne hvor ille det sto til. Å begå selvmord så jeg på som feigt i forhold til kone og barn, sa ransmannen.

Livsnødvendig

- Det var livsnødvendig for meg å opprettholde fasaden som vellykket, og like nødvendig å beholde forholdet til familien. Hvis jeg mistet dette forholdet, hadde jeg ikke noe å leve for, sa han.

Han forklarte at årsaken til at han løy og skjulte de økonomiske problemene for familien bunnet i hans egen usikkerhet og ønske om å gjøre andre til lags.

- Hele livet har jeg gjort det som har vært forventet av meg. Det har vært utrolig viktig for meg å ha jobb, tjene penger og at familien har det bra. Det er ikke høy standard, fin bil og fint hus som er det primære. Det primære er å bli satt pris på, sa raneren i retten.

Ikke unger

Raneren prøvde å overbevise retten om at han ikke bare var en brutal vinningsforbryter, men tok enkelte hensyn når han var ute på det han selv beskrev som «tokt».

  • Han fortalte at han alltid valgte banker der han kunne se inn vinduene og forsikre seg om at det ikke var barn eller ungdommer i lokalene.

- Jeg tenkte på mine egne barn, og hvor skremt de ville ha blitt, sa han.

  • Han brukte våpen han mente var ufarlige.

- Min høyeste prioritet var å ikke skade noen. Jeg hadde et AG 3-gevær hjemme, men det var helt uaktuelt for meg å bruke et slik våpen. Jeg leste i avisa om sjokkran mot securitastransporter. Men jeg hadde jo liksom funnet min stil, sa den tiltalte.

  • Han følte dårlig samvittighet overfor ofrene.

Etter eget ønske har han fått ukentlig psykiatrisk behandling i fengselet. Psykologen, en barndomsvenn og kona skal alle vitne for retten seinere i uka.