- Jeg ville bare dø

Monica Lewinsky i Horten 17 år etter skandalen som drev henne under jorda.

ÆRLIG:  Monica Lewinsky var kanskje verdens første menneske som ble utsatt for massiv global netthets. I dag holder hun foredrag i Horten  om nettmobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ÆRLIG: Monica Lewinsky var kanskje verdens første menneske som ble utsatt for massiv global netthets. I dag holder hun foredrag i Horten om nettmobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HORTEN (Dagbladet): Januar 1998 sprakk det som skulle bli en av verdens mest kjente utroskapsskandaler. Og i sentrum av den sto Monica Lewinsky.

- Jeg ble verdens første offer for nettmobbing. Takket være det lille nettstedet Drudge-report gikk jeg over natten fra å være en helt privat og anonym person til å bli ydmyket over hele verden, sier Lewinsky.

Det var dette nettstedet som først fortalte om hennes intime  forhold til USAs president.

- Og takket være 24-timers nyhetskanaler brøt det ut det som kan karakteriseres som en perfekt politisk storm.

Hun har ligget lavt i offentligheten i nesten 20 år, før hun nå har kommet opp igjen for å føre en krig mot nettmobbere. Denne krigen har tatt henne til Horten for Høeg-konferansen som samler samler lokale næringslivsledere.

Affære I dag forteller hun hele historien om sine dramatiske dager i nærkontakt med verdens mektigste mann, Bill Clinton.

- For 20 år siden kom jeg rett fra universitetet og fikk praksisplass i Det hvite hus. Jeg ble forelsket i sjefen. Men min sjef var presidenten i USA. Nå angrer jeg av mange grunner. Først og fremst fordi mange ble såret. Men vi hadde en affære og var lykkelige, sier hun.

Det ble satt ned en storjury og juristen Kenneth Starr fikk i oppdrag å etterforske affæren. Formelt skulle han granske om presidenten hadde løyet under ed da han avviste at han hadde hatt sex med Lewinsky.

Hun forteller om hvordan hun ble arrestert og truet med 27 års fengsel dersom hun forklarte seg usant under ed.

- Til slutt ble venner og familie kalt til retten for å vitne mot meg. Jeg ble også tvunget til å vitne overfor en storjury om de mest intime detaljer du kan tenke deg.

Ifølge hennes forklaring til juryen utførte hun blant annet oralsex på presidenten på Det ovale kontor. Rapporten til etterforskeren ble lagt på nettet og ble over natten lesestoff over hele kloden.

- Jeg var nok den første personen i verden som fikk mitt liv ødelagt over hele verden på grunn av internettet. Det tar et helt liv å bygge et rykte, men det tar sekunder å bryte det ned, sier hun.

Oppløsning Som ung opplevde hun at lillebroren hennes leste dagboka hennes.

- Nå var min bror, hans venner, min far og alle hans lege-kollegaer, mine besteforeldre, mine venner, mine venners foreldre og mine foreldres venner. Alle satt og leste de mest intime detaljer om meg. Skammen og ydmykelsen gjorda at jeg ikke kunne skjønne at jeg kunne vise meg offentlig noen gang igjen.

Hun forteller om følelsen av å bli revet i fillebiter. Ordet hun har funnet fram til som best beskriver hennes opplevelse er «oppløst», hele livet falt fra hverandre.

- Det er ikke et for sterkt ord, for det er det riktige ordet. Men hvordan føles det å bli revet i fillebiter digitalt? Det er ikke som om noen fremmede kommer opp til deg og slår løs. Det er en grenseløs fornedrelse. Det er følelsen av at hele verden ler av deg. Jeg tenkte bare at jeg ville dø, forteller hun.

Hjelpe Hun snakker om et omdømme og et selvbilde som falt i grus.

- Det er ikke som et smykke eller en Apple-klokke du kan kle på deg for å vise fram hvem du er eller vil være. Omdømmet er din egen personlighet - sosialt og profesjonelt. Det er hvordan du tenker på deg selv og hvordan andre ser på deg. Det som skjedde med meg var at jeg mistet hele mitt omdømme. Jeg mistet meg selv og hele verden ble gitt et bilde av meg som jeg ikke kjente igjen i det hele tatt.

Hun sier hun bare følte skam. Skam over seg selv og over sitt land. Nå vil hun bruke sin egen dramatiske historie til å prøve å forandre hvordan mennesker oppfører seg mot hverandre på nettet.

- Min historie kan hjelpe. Det vi trenger er en radikal endring i hvordan vi snakker om hverandre. Glem budsjettunderskudd - på nettet har vi et underskudd på empati som er mye viktigere, sier hun.

Psykologi Siden 1998 har hun designet vesker i sitt navn, markedsført en diett, jobbet med TV og tatt en mastergrad i psykologi fra London School of Economics. Men Lewinsky sier hun ønsket å utnytte sin negative fortid til å gjøre noe positivt.

Hun bestemte seg for å ta opp kampen mot nettmobbing etter en amerikansk gutt begikk selvmord. Det fordi en video av ham hvor han kysser en mann ble lagt ut på nettet. Det brakte tilbake Lewinskys egne vonde minner.

I Norge:  Monica Lewinsky  holder foredrag i Horten om nettmobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
I Norge: Monica Lewinsky holder foredrag i Horten om nettmobbing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer