- Jeg ville bare ha en unnskyldning

Vitalij Kalojev (49) drepte den danske flygelederen han mente var skyld i at familien hans døde. I dag falt dommen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Mistet familien - drepte flygeleder

(Dagbladet.no): Russiske Vitalij Kalojev har innrømmet at han tok livet av danske Peter Nielsen (36).

Kalojev nektet imidlertid for at han planla å drepe flygelederen da han oppsøkte ham hjemme i Sveits i februar i fjor.

Den sveitiske domstolen festet ikke lit til forklaringen og dømte 49-åringen til åtte års fengsel. Dette er fire år mindre enn aktoratet hadde lagt ned påstand om, melder nyhetsbyrået AP.

- Unnskyldning

Retten peker på at Kalojev hadde en nykjøpt kniv på innerlomma da han kom til  flygelederens hjem i Kloten utenfor Zürich. Han hadde også betalt en privatdetektiv i dyre dommer for bilder av dansken. 

- Men jeg hadde ikke planlagt å drepe ham, bedyret Kalojev i retten i går.


- Jeg oppsøkte Nielsen som en far som elsker sine barn. Jeg ville at han skulle se bilder av mine døde barn ved siden av hans egne barn, som er i live

49-åringen hevder han ikke husker hva som egentlig skjedde da den danske flygelederen ble knivstukket mellom 18 og 20 ganger.

- Nielsen dyttet armen min til side to ganger, slik at bildene falt ned på gulvet. Det var som om ungene mine ble drept en gang til. Det ble svart for øynene mine og jeg husker ikke hva som skjedde.

Nielsens kone og tre barn ble hjelpeløse vitner til det brutale drapet hjemme på familiens terrasse .


Hevnet ulykke
Retten mener Vitalij Kalojev drepte flygelederen som hevn for at et chartret passasjerfly og et fraktefly kolliderte over Überlingen i Sør-Tyskland 1. juli 2002.

Til sammen 71 mennesker omkom, blant dem 52 russiske barn og tenåringer på vei til ferie i Barcelona.

Kalojev mistet kona Svetlana (42), sønnen Konstantin (10) og datteren Diana (4). Selv jobbet han i Barcelona på det tidspunktet, og familien var på vei for å besøke ham da feriedrømmen endte i tragedie.

Kalojev reiste direkte til ulykkesstedet, og han var selv med da likene av barna hans ble funnet. Etterpå dro han hjem til den russiske Kaukasus-republikken Nord-Ossetia med kistene. Der gjorde han huset sitt om til et slags tempel for de døde.


Syndebukk
Danske Peter Nielsen var eneste flygeleder på vakt da flyene kolliderte i sveitsisk-kontrollert luftrom.

Etter en en bitter diskusjon om hvem som hadde skylda ble Nielsen pekt ut som syndebukk fordi han reagerte for seint, og fordi han beordret den ene piloten til å handle stikk i strid med flyets automatiske varslingssystem (TCAS). 

To lufthavarikommisjoner pekte seinere på flere mulige årsaker til ulykken.

Blant annet var flygelederens radarsystem upresist og foreldet, og det automatiske varslingssystemet i tårnet var slått av på grunn av vedlikehold.

I tillegg lå flere av telefonlinjene inn til vakttårnet nede, og Nielsens kollega brøt reglementet da han forlot skjermene for å ta en røykepause.

Peter Nielsen fikk aldri fikk det formelle ansvaret for ulykken, men han ble suspendert fra flygelederjobben i det sveitsiske selskapet Skyguide. Han tok ulykken svært tungt og fikk psykologhjelp. 


Drept med kniv
En sønderknust Vitalij Kalojev mente at flygelederen var hovedansvarlig for at familien hans var borte.

Nesten to år etter tragedien dro han hjem til den danske 36-åringen. Kort tid seinere døde flygelederen av alle knivstikkene.Vitalij Kalojev løp fra stedet, men dagen etter ble han arrestert og siktet.

STØTTE: Pårørende til barna som døde i ulykken demonstrerte i går utenfor Sveits\' ambassade i Moskva for å vise sin støtte til Kalojev. Foto: SCANPIX/EPA
STØTTE: Pårørende til barna som døde i ulykken demonstrerte i går utenfor Sveits\' ambassade i Moskva for å vise sin støtte til Kalojev. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer
FØR ULYKKEN: Det gamle familiebildet viser Vitalij sammen med kona Svetlana og sønnen Konstantin.
DØMT FOR HEVNDRAP: Den russiske arkitekten Viltalij Kalojev drepte den danske flygelederen Peter Nielsen i fjor.
MISTET ALT: På kirkegården har Kalojev fått reist dette monumentet over sin avdøde kone, datter og sønn.
TRAGEDIEN: 52 russiske barn døde da to fly kolliderte over Sør-Tyskland i juli 2002.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer