Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville dø

Les den rystende beretningen til 17-åringen som hevder hun er tvangsgiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DRAMMEN (Dagbladet.no): I går kveld krevde aktor Olav A. Ramel Haaland at faren (44) til 17-åringen som hevder hun er tvangsgift, må sone tre år i fengsel. For broren som også er tiltalt i saken, krever aktor fengsel i to år og seks måneder.

Krever frifinnelse

De tiltaltes forsvarere mener både faren og broren må frikjennes for punktet om tvangsekteskap, fordi jenta i lovens forstand ikke har inngått ekteskap, men bare en forlovelse med en jevnaldrene gutt i Irak. Forsvarerne hevder dessuten at jenta valgte ektemannen sin frivillig, selv om hun fikk et begrenset utvalg av kandidater å velge mellom.

Dermed er det ikke snakk om tvang, men om et arrangert ekteskap, noe som ikke rammes av straffeloven, mener forsvarerne.

Den 17-år gamle jenta lever i skjul og ble eskortert til Drammen tingrett av væpnet politi. Hun ville egentlig ikke forklare seg i saken fordi hun er redd for konsekvensene. Faren har truet med å drepe datteren sin.

Forsvarerne til de tiltalte ønsket ikke å godta politiforklaringene til jenta og et tidligere rettslig avhør som bevis. Tingrettsdommer Diderik Heiberg Danbolt oppfordret også jenta til å snakke, slik at saken ikke kunne avvises. Etter to dagers press fra forsvarerne og dommeren valgte hun å ta bladet fra munnen. Historien hennes er sterk kost.

Brorens første trusler

- Har din storebror truet deg med kniv, åpnet aktor spørsmålene med.

BESKYTTES: Væpnede politimenn passet på 17-åringen i retten denne uka. Hun frykter for sitt liv etter at hun brakte skam over familiens ære. Foto: OLIVER ORSKAUG
BESKYTTES: Væpnede politimenn passet på 17-åringen i retten denne uka. Hun frykter for sitt liv etter at hun brakte skam over familiens ære. Foto: OLIVER ORSKAUG Vis mer

- Ja, for to år siden da jeg rømte til et krisesenter. Han truet meg med en kniv han pleide å skjære kjøtt med.

- Hvorfor truet han deg med kniv?

- Han var veldig sinna på meg. Han ville ikke at jeg skulle være sammen med en bestemt irakisk gutt her i Norge. Han sa mye stygt til meg. Din jævla hore, jeg skal drepe deg, sa broren min.

Jenta forteller at broren tok farens bilnøkler og kjørte hjem til jentas kjæreste. På veien dit ringte han faren sin, som sammen med en kamerat møtte opp hos kjæresten til jenta.

- Jeg fikk senere vite at det ble bråk. De skal ha kranglet, og kjæresten min skal ha fått juling.

Broren har i retten forklart at han ikke likte at søsteren var sammen med gutten fordi forholdet var hemmelig. Men han nekter for å ha truet banket kjæresten og truet søsteren med kniv.

- Jeg er aldri på kjøkkenet. Jeg kan ikke engang kutte opp en tomat, sa broren i retten og smilte.

Om reisen til Irak

Noen måneder etter det fem dager lange oppholdet på krisesenteret dro 17-åringen til Irak.

- Har du søkt permisjon fra skolen din, spurte aktor.

- Ja, fordi jeg måtte reise til Irak.

- Hvorfor det?

- Faren min sa det. Bestemor var syk.

17-åringen forteller at faren ringte henne da hun var i Irak og sa at hun måtte gifte seg.

- Han sa at han ikke ville at jeg skulle være i Norge, så ringte han den eldre broren sin (jentas onkel, journ. anm) som bor i Irak.

- Etter telefonsamtalen begynte onkelen min å kjefte på meg. Han snakket mye med meg. Han har mer makt enn pappa, han er eldre og har veldig mye makt i familien.

- Du må gifte deg. Du har blitt en dårlig jente i Norge. Enten gifter du deg, eller så blir du her og vi kaster passet ditt. Så vil vi si til noen i Drammen at noe har skjedd med deg, og at du ikke kommer tilbake, fortalte jenta at onkelen sa.

Fetteren til jenta, som moren hennes vil at hun skal gifte seg med, var til stede.

- Han ba onkelen min om å la meg være i fred. Onkelen min svarte ham at han ikke hadde noe med saken å gjøre. Deretter ble gutten sendt ut av rommet.

Så kjeftet onkelen videre på jenta og sa hun måtte gifte seg.

- Ellers kan du ikke leve lenger, sa han.

17-åringens bror sa at hun måtte høre på onkelen sin. Om hun ikke gjorde det, skulle han drepe henne.

- Han var veldig sinna når han sa dette, sier jenta.

Familiens ære ødelagt

- Hva slags oppfatning har din onkel om ære, spurte aktor.

- Han mener jeg ikke levde som en skikket kurdisk jente lenger. Han mener jeg nesten var blitt norsk av å bo i Norge. Han kalte meg en hore og sa jeg måtte gifte meg så æren til familien kunne gjenopprettes.

- Ønsket din far at du skulle være hjemme?

- Ja, hele tiden. Jeg kom rett hjem fra skolen. Han var redd for at jeg skulle gjøre noe galt når jeg var ute. Jenter skal være hjemme hele tiden. Slik er vår kultur.

Etter at 17-åringen hadde vært på krisesenter i fem dager, ble tilværelsen litt tøffere.

- Jeg fikk mindre bevegelsesfrihet. Faren min syntes jeg var en skam for familien. Alle kurdere i Drammen snakket om meg etter dette. Før kunne jeg gå ut sammen med mor til butikken, men det kunne jeg ikke lenger. Det var min fars måte å torturere meg på fordi jeg hadde fått en kjæreste.

Frivillig eller tvang?

- Hadde du noe valg om giftemål?

- Nei, slo jenta fast.

- Var det snakk om at du kunne gifte deg med noen andre.

- Ja, jeg kunne gifte meg med fetteren min. Men det vil jeg ikke. Jeg ser ikke på ham på den måten, han er som en bror for meg.

17-åringen sier valget til slutt sto mellom fetteren og han som ble ektemannen hennes.

- Jeg ble introdusert for mannen min fem-seks dager før bryllupet. Jeg sa jeg måtte tenke litt på det. Jeg sa til slutt ja, og broren min fortalte hans familie det.

Deretter kom en imam hjem til familien. Da var moren, onkelen, broren og den utpekte ektemannens familie der. Imamen ringte faren i Norge. Han bekreftet at han var enig i at datteren skulle gifte meg med mannen.

Jenta sier at hun gruet seg til å være sammen med ektemannen de første dagene.

- Men det gikk bedre da vi fikk snakket sammen alene. Han tok meg med ut på restaurant. Vi ble litt bedre kjent. I løpet av noen dager fikk jeg litt følelser for ham.

- Hvem skrev under ekteskapspapirene når din far ikke var der?

- Min onkel. Han hadde fått fullmakt. Han skulle ta plassen til min far.

- Jeg vil skilles

Kort tid etter bryllupsfesten var 17-åringen tilbake i Norge. Hun sier hun var lykkelig, noe også faren bekrefter.

- Jeg var lykkelig over å være hjemme i Norge hvor jeg følte meg trygg, ikke over å være gift. Men jeg følte også en frihet etter bryllupet som jeg ikke hadde hatt før. Mannen min lot meg gå ut med venninner i Irak. Kanskje han ville la meg leve slik i Norge når han kom hit. Kanskje vi kunne gå på kafe og kino. Kanskje jeg kunne få treffe andre, sier hun.

Etter to-tre måneder ga jenta likevel uttrykk for at hun ville skilles. Faren ble rasende.

- Jeg forsøkte å forklare ham at jeg ville skilles, at jeg ikke hadde noe valg. Ikke kunne jeg forlate skolen i Norge, og ikke kunne jeg få mannen min hit til landet gjennom familiegjenforening. Jeg er ikke gammel nok og kan ikke forsørge ham.

Faren skal ha slått datteren sin kraftig i magen slik at hun begynte å blø fra underlivet. Hun oppsøkte ikke lege. Forsvarerne mener at jenta kan ha hatt mensen og at dette var årsaken til blødningene.

Drapstruslene

- Faren min har ofte sagt at han skal drepe meg. De første gangene ble jeg veldig redd, men etter hvert var jeg ikke så redd. Han gjentok det så ofte. Når han blir sinna sier han hva som helst, forteller 17-åringen.

Broren viste frem et våpen til faren og søsteren sin.

- Da jeg så pistolen, ble jeg redd, men jeg følte meg samtidig trygg fordi jeg var i Norge, sa jenta i retten.

- Hva mener du med det, spurte aktor.

- Det er ikke så lett å drepe noen i Norge.

- Hva om du var i Irak?

- Det er noe helt annet. Da kan de gjøre som de vil. I Irak kan man drepe folk når som helst uten at det skjer noe som helst, sa jenta lavt i retten.

Mamma var en støtte

Moren var en stund også siktet i saken, men siktelsen ble senere frafalt. Moren har truffet datteren og snakket med henne etter at 17-åringen flyttet hjemmefra, men møtet har skjedd med full politibeskyttelse.

- Vi gråt veldig mye. Vi snakket om søskene mine. Jeg er redd for å miste dem alle, sier tenåringsjenta.

Også ektemannen har ringt 17-åringen etter at saken begynte å rulle.

- Han var rasende. Noen i Drammen hadde ringt ham og fortalt hva som hadde skjedd. Han vet at jeg likte en annen i Irak og sa han skulle henge ham og hele familien hans eller så skulle han drepe meg.

- Tror din mann at ekteskapet var frivillig?

- Ja, det tror han. Han visste ikke om den tvangen jeg var utsatt for.

Livet videre

- Hvordan har du det i dag?

- Jeg har mye å tenke på. Det skjer så masse i livet mitt. Det går opp og ned og jeg er veldig sliten.

Hun forteller om savnet av faren, broren, moren og søskene.

- Moren min er lei seg. Hun ønsker mannen sin tilbake fra fengsel. Jeg vil ikke at han skal få mer straff. Jeg tenker på de andre søskene mine. De trenger jo en far.

STØTTES:</B> Bistandsadvokat Monica Lindbeck krever inntil 50 000 kroner i erstatning fra faren og broen til den 17 år gamle jenta som hevder hun ble tvangsgiftet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!