- Jeg ville dødd for Mugabe

Sa Morgan Tsvangirai da Mugabe tok makten. Så ble de fiender.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg ville dødd for Mugabe, sa en 28 år gammel Morgan Tsvangirai for 28 år siden.

Da hadde frigjøringshelten Robert Mugabe kjempet fram et selvstendig Zimbabwe, og Tsvangirai, som så mange andre, sluttet seg til Mugabes parti Zanu-PF.

Ni år senere ble han for første gang kastet i fengsel av Mugabes menn. Da ble han beskyldt for å være sørafrikansk spion.

Sannheten var at Tsvangirai sammen med blant andre Amin Y. Kamete, i dag forsker ved Det nordiske afrikainstituttet i Uppsala, ble arrestert for å ha deltatt i de første studentdemonstrasjonene mot Mugabe.

 - Vi satt i fengsel sammen, og hadde tid til å snakke sammen, sier Kamete til Dagbladet.no. 

Drømte om et sosialistisk Zimbabwe

Han forteller om en eks-gruvearbeider og fagforeningsleder som den gang drømte om et sosialistisk regime.

- Tsvangirai er en veldig modig mann, kanskje for modig? Han var det den gangen også. Han var den første til å stå opp imot Mugabe, og han var den første som organiserte masse-demonstrasjoner, sier Kamete.

INGEN DUELL: Etter at Morgan Tsvangirai (høyre) trakk seg søndag, ble valgduellen mellom han og Mugabe (venstre) avlyst. Foto: SCANPIX
INGEN DUELL: Etter at Morgan Tsvangirai (høyre) trakk seg søndag, ble valgduellen mellom han og Mugabe (venstre) avlyst. Foto: SCANPIX Vis mer

De sosialistiske ideene har Tsvangirai forlatt. Men kampen mot Mugabe har fortsatt.

Som fagforeningsleder var Tsvangirai drivkraften da fagbevegelsen gikk fra å være en viktig alliert av Zanu-PF til å bli regimets største kritiker.

Vendte fagbevegelsen mot regimet

Bakgrunnen var strukturtilpasnings-programmene, de økonomiske påleggene fra Verdensbanken og Det internasjonale pengefondet, som Mugabes regjering innførte.

- Arbeiderklassen og fagbevegelsen ble særlig rammet av den økonomiske liberaliseringen. Industrien fikk dårligere villkår, de fikk mindre subsidier og mer konkurranse, sier forsker Stein Sundstøl Eriksen ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) til Dagbladet.no.

Ikke bare var den økonomiske politikken tøff å svelge for Zimbabwes 12-13 millioner innbyggere, men måten det regjerende Zanu-partiet svarte på misnøyen, bidro til å skjerpe frontene ytterligere.

- Da fagbevegelsen begynte å protestere ble de møtt med autoritære metoder. Det var kombinasjonen av fagbevegelsens følte at deres behov var ivaretatt og de autoritære reaksjonene fra regimets side, som gjorde at Tsvangirai ble en fiende, sier Nupi-forskeren.

Dannet eget parti

- Jeg ville dødd for Mugabe

I 1999, nesten 20 år etter at han jublet for Mugabe, dannet Tsvangirai Bevegelsen for demokratisk endring (MDC), det viktigste opposisjonspartiet i Zimbabwes snart 30 år lange historie.

Ved valget i 2000 lyktes det MDC å vinne 57 seter i parlamentet. Ved det omstridte og voldelige presidentvalget i 2002 var han nær ved å slå Mugabe.

Ved valget i mars i år vant MDC flertall i parlamentet. Tsvangirai vant også presidentvalget - bare ikke med stor nok margin til å unngå en andre valgomgang.

Moralsk seier

Søndag trakk Tsvangirai seg som kjent fra presidentvalget i Zimbabwe. Det gjorde han rett i, mener både Kamete og Sundstøl Eriksen.

- Moralsk sett var det en viktig seier for Tsvangirai. Foranledningen var jo at MDCs valgmøte i Harare ble stanset. Det viste jo at det var umulig med et rettferdig valg, sier Kamete.

I likhet med tidligere valg har Tsvangirai også denne gangen blitt arrestert ved flere anledninger. Han hevder også at 86 av hans tilhengere er drept og 200 000 drevet fra sin hjem.

Hadde Tsvangirai stilt i den andre valgomgangen ville han gitt legitimitet til et valg som ikke foregår etter demokratiske spilleregler, mener Sundstøl Eriksen.

- Han gjorde rett i å trekke seg. Han selv og MDC-tilhengerne risikerer livet, og de ville sannsynligvis ikke vunnet valget på gunn av terrorkampanjen til Zanu, sier han.

- Mugabe vil trekke seg

Med utfallet av dagens valg gitt, ligger avklaringen på Zimbabwes politiske framtid lenger fram i tid.

Den afrikanske union og Sammenslutningen for utvikling i det sørlige Afrika (SADC), med Thabo Mbeki i spissen, har fram til nå vært tilbakeholdne med å fordømme Mugabe.

Med stort påtrykk fra omverdenen og FN, forsøker Mbeki nå å få til en forhandlingsløsning med en regjering der både Mugabe og Tsvangirai får plass.

- De to i samme regjering er helt utenkelig, mener Sundstøl Eriksen.

Han tror det er sannsynlig at 84 år gamle Mugabe vil trekke seg i løpet et år eller to. Og da, avhengig av hvilke fraksjoner i Zanu som vinner fram, kan det være åpning for en koalisjonsregjering.

- Ikke beslutningsdyktig

Men hva slags politisk alternativ er Morgan Tsvangirai til Robert Mugabe?

Få tror han har anlegg for å bli en tyrann som Mugabe. Men opposisjonslederen er blitt kritisert for å mangle en politisk plattform, for å virke naiv og lite sofistikert, og for å vakle i den økonomiske politikken.

MDC bygget opprinnelig sin plattform på kritikk fra venstre, ønsket var en sosialdemokratisk velferdsstat. I dag favner MDC, som en stor opposisjonsbevegelse, også næringslivsinteresser.

Derfor går Tsvangirais parti inn for mer liberalistiske, kapitalistiske løsninger for å redde Zimbabwes skakkjørte økonomi og skyhøye inflasjon.

Et annet problem med Tsvangirai er at han lytter for mye.

- En svakhet ved ham er at han ikke er særlig beslutningsdyktig. Han er en type som vil lytte til alle, inkludert sistemann i rommet, og så vil han bruke tid på å ta avgjørelser. Det går ikke i en slik krisesituasjon som Zimbabwe er i, sier Kamete.

Før han legger til:

- Tsvangirai er ikke en opportunist.

NI LIV: Tsvangirai etter at han ble banket opp av regjeringsmilits i mars i fjor. Opposisjonslederen har overlevd flere drapsforsøk og blitt arrestert en rekke ganger.
SOM VANLIG: Robert Mugabe fortsatte valgkampen, tilsynelatende uten tanke på at motkandidaten trakk seg. Her med sin kone Grace.
FLYKTNINGER: Rundt 300 zimbabwere utenfor den sørafrikanske ambassaden i Harare.
BLADET FRA MUNNEN: Sør-Afrikas tidligere president Nelson Mandela karakteriserte Mugabes vanstyre som tragisk.