- Jeg ville flydd i frontruten uten bilbelte

Høyres leder Erna Solberg måtte sy noen sting etter at bilen hun satt i, kolliderte under en reise med Plan Norge i Uganda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Erna Solberg ble lettere skadd i en trafikkulykke et stykke utenfor Ugandas hovedstad Kampala i dag tidlig. Hun satt foran i bilen da den krasjet.

- Jeg er litt mørbanket og har et fint avtrykk etter sikkerhetsbeltet på halsen. Det kommer til å bli både gult og blått, sier Solberg om ulykken som skjedde i 07:30-tiden i morges.

Stiller opp for Trygg Trafikk

Erna Solberg måtte sy to sting i armen og går på antibiotika. Hun regner med at blåmerkene vil være der når hun kommer hjem torsdag.

- Nå stiller jeg gjerne opp for Trygg Trafikk når jeg kommer hjem, sier hun alvorlig.

- Jeg tror at uten sikkerhetsbeltet ville jeg flydd i frontruten. Den knuste sammen med et sidevindu i krasjet.

Brakk fot flere steder

Glassbitene fløy gjennom bilen og traff henne i armen. Andre passasjerer ble truffet i hodet og måtte sy. I den andre bilen satt flere passasjerer.

- En kvinne så ut til å ha brukket foten flere steder. Hun og sjåføren ble sendt til sykehuset.

Uganda er, som flere andre afrikanske land, kjent for kaotisk kjøring og høye dødstall i trafikken.

- Nå smeller det!

Høyres presserådgiver Astrid Arnslett var med på turen. Hun sier til Dagbladet.no at partilederen, hun selv og følget fra Plan Norge var på vei ut av hovedstaden Kampala da ulykken skjedde tirsdag morgen.

- Noen skrek ut at «nå krasjer vi!» og smalt det kraftig. Vi holdt lav fart, men bilen i motgående kjørefelt hadde høy hastighet, sier hun til Dagbladet.no.

Alle de involverte har fått antibiotika.

- Det er standard prosedyre her nede ettersom bakteriefloraen er annerledes, sier Arnslett.

Sendt til sykeshus

- En bil med generalsekretæren, en fotograf, en lokalt ansatt og Erna Solberg og hennes presserådgiver var på vei ut av Kampala for å besøke Plan-prosjekter da ulykken skjedde. Vi fikk beskjed om dette i 7-8-tida i morges, opplyser informasjonssjef Jon Martin Sørland i Plan Norge til Dagbladet.no.

- Alle i bilen ble sendt til legesjekk, og det har gått bra med alle. Det er snakk om hjernerystelser og kutt og andre lettere skader, sier Sørland.

Både Solberg og Arnslett brukte sikkerhetsbelte.

- Ellers er det ikke sikkert det ville gått så bra, sier Arnslett.

Selv sydde hun to sting i øret, men tar hendelsen med stor ro.

- Vi blir som planlagt til torsdag, sier hun.