Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville gjort det igjen hvis jeg kunne

Nobel-aktivisten Adan angrer ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 21 år gamle aktivisten som onsdag tok seg opp på scenen under nobelseremonien for å rette oppmerksomheten mot Mexico, sier han ville gjort det samme igjen.

- Jeg angrer ikke, sier Adan Cortes Salas til NRK torsdag kveld.

Han tok seg opp på scenen for å få rettet oppmerksomheten mot det han opplever er en svært vanskelig politisk og sivil situasjon i Mexico. Narkotikakartellene utøver betydelig makt over det sivile samfunnet og maktinstitusjonene i landet, noe som blant annet trolig har ført til bortføringene av og drapene på 43 studenter.

- Jeg ville rette verdens oppmerksomhet mot Mexico, slik at dere ser hva som virkelig skjer der. Ja, jeg tror jeg ville gjort det igjen hvis jeg kunne, sier han.

21-åringen hadde ingen problemer med å ta seg forbi politiets sikkerhetskontroll utenfor rådhuset i Oslo før nobelseremonien skulle ta til onsdag. Han ble ikke ID-kontrollert og kunne spasere inn i rådhushallen og etter hvert opp på scenen, der fredsprisvinnerne nettopp hadde fått nobelmedaljene og -diplomene.

- Jeg så ut som en som var invitert, og jeg utstrålte det. Jeg tror det at jeg så veldig sikker ut, gjorde at det så ut som om jeg hørte til der, sier Cortes.

21-åringen lurte også sikkerhetsopplegget på Grand Hotel, der fredsprisvinnerne og deres gjester bor, tirsdag.

Vel inne på hotellet oppsøkte han og traff Malala, ifølge TV 2. I foajeen ble det tatt et bilde av ham og fredsprisvinneren.

Visepolitimester Roger Andresen framholder at Oslo politidistrikt «tar det hele og fulle ansvaret» for det han kaller «en meget kompleks sikkerhetssituasjon».

- Politiet er kjent med dette, og vi er også kjent med at det er mange som har vært veldig nær fredsprisvinnerne og også tatt selfies, så det er en opplysning politiet er kjent med, sier Andresen.

Politiet ønsker å varetektsfengsle ham.

Politiets utlendingsenhet (PU) mener nemlig at han har brutt utlendingsloven og vil fredag fremstille ham for varetektsfengsling i Oslo tingrett, skriver Aftenposten.

- Vi mener det foreligger unndragelsesfare og vil ha ham varetektsfengslet inntil han kan bli uttransportert, sier politiadvokat Morten Urdal Johnsen ved Politiets utlendingsenhet til avisen. Får politiet rettens medhold, risikerer 21-åringen å forbli varetektsfengslet fram til Utlendingsdirektoratet har tatt stilling til mannens asylsøknad

(NTB)

Lik Dagbladet på Facebook