- Jeg ville hjelpe Baardsen

John Arne Riise overrasket i retten og sier han kjente til mange av pengeoverføringene. - Det beste vitnet jeg har hatt, sier Baardsens forsvarer.

HAVNET I DYP GJELD: John Arne Riise sammen med Jan Kvalheim (th) etter at han var ferdig med å vitne da rettsaken mellom Einar Baardsen og Riise startet opp igjen i Stavanger Tingrett. 
Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX
HAVNET I DYP GJELD: John Arne Riise sammen med Jan Kvalheim (th) etter at han var ferdig med å vitne da rettsaken mellom Einar Baardsen og Riise startet opp igjen i Stavanger Tingrett. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les også: - Jeg hatet aldri Carew
• Les også: Riise forsvarte familien

STAVANGER (Dagbladet.no): John Arne Riises vitnemål i Stavanger tingrett tok i dag en overraskende vending. Vitnemålet ble en forsvarstale for hans tidligere venn, rådgiver og agent.

- Helt perfekt. Det beste vitnet jeg har hatt, sier Baardsens forsvarer John Christian Elden til Dagbladet.

I retten avviste Riise de alvorligste tiltalepunktene mot Einar Baardsen. Dette gjelder spesielt de millionbeløp politiet mener Baardsen har lurt til seg fra Riise.

- Jeg ville gjerne hjelpe ham
Roma-proffen forklarte at dette var beløp han kjente til og som ble gitt Baardsen som en vennetjeneste.

- Jeg stilte garantier for å hjelpe Baardsen. Han gjorde en god jobb for meg med Liverpool-avtalen. Jeg ville gjerne hjelpe ham, gjøre noe for ham. Det var ikke noe jeg måtte, men noe jeg ville, sier Riise.

Forklaringen står i kontrast til aktors påstand om at Riise ikke visste og pengene underslått av Baardsen som en kriminell handling.

- Dette endrer alt. Riise har positivt bevist at dette er snakk om gaver og lån, sier Elden.

Gang på gang bekreftet Riise det samme, mangelen på dokumentasjon og klare avtaler til tross:

- Det var en risiko jeg valgte å ta. Han var en venn, sier Riise.

Sa ikke noe stygt
Selv om Riise oppfatter det slik at Baardsen har forsøkt å sverte Riise-familien i forbindelse med rettssaken, valgte fotballproffen en helt annen tilnærming:

- Jeg har aldri hatt noe personlig imot Baardsen, og har aldri hatt behov for å si noe stygt om ham, sier Riise.

At han selv havnet i dyp gjeld, tar han ene og alene ansvar for.

- Det var dumt å undertegne avtalene, men jeg gjorde det. Det eneste jeg kan gjøre er å be andre ikke gjøre de samme feilene som jeg gjorde, sier Riise.

- Må si sannheten
Som Dagbladet skrev i går knyttet forsvaret store forventninger til Riises vitnemål. I tidligere politiavhør har Riise forklart at han ikke husker stort av de mange pengeoverføringene mellom ham selv, Baardsen og deres respektive selskap. Og Riise endte som et vitne, ikke for aktor, men for forsvaret.

Baardsen er tiltalt for å ha forfalsket et dokument. Det er mange tall og avtaler Riise ikke husker, men avtalen som skulle være forfalsket, dro Riise kjensel på.

Aktor forsøkte gjentatte ganger å få Riise til å si det samme som i politiavhøret - at signaturen ikke liknet hans egen. I stedet mente Riise å gjenkjenne både dokument og underskrift.

- Jeg prøver bare å være ærlig og når jeg blir spurt om dokumenter jeg skal ha underskrevet, må jeg bare bekrefte at jeg har gjort det. Jeg må si sannheten, sier Riise til Dagbladet.

Hjelpe Baardsen på rett kjøl
Også millionbeløpene i siktelsen ga Riise en forklaring som ikke knytter Baardsen til kriminelle handlinger. Ifølge landslagsspilleren var det ikke grenser for hvor langt han var villig til å gå for å hjelpe sin venn økonomisk.

- Jeg hadde ingen grenser eller bestemte beløp. Jeg stolte på Baardsen 110 prosent. Målet var at han skulle komme på rett kjøl og senere skaffe meg pengene på en eller annen måte, sier Riise.

Riise erkjenner at vitnemålet kan ha hjulpet Baardsen, men synes ikke selv det er det vesentligste.

- Jeg er trygg på at det blir en rettferdig dom. Når jeg går ut herfra i dag, er jeg ferdig med saken, sier Riise.

- Hva skal du bruke millioninntektene dine til når du snart er gjeldfri?

- Ny Ferrari, sier Riise og ler.

TILTALT: Einar Baardsen skal ifølge tiltalen ha forledet John Arne Riise til å overføre omtrent 12 millioner kroner til sin private konto. Foto: Erling Hægeland
TILTALT: Einar Baardsen skal ifølge tiltalen ha forledet John Arne Riise til å overføre omtrent 12 millioner kroner til sin private konto. Foto: Erling Hægeland Vis mer