-  Jeg ville ikke invadert Irak

Ekspresident Bill Clinton går hardt ut mot sin etterfølger i et oppsiktsvekkende intervju med tysk fjernsyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Clinton er i Tyskland for å drive reklame for sin selvbiografi «My Life» og ble møtt som en popstjerne utenfor hotellet Four Seasons i Hamburg. Hylende fans trengte seg sammen for å få et glimt av USAs ekspresident.

Men Clinton kommer ikke til å få noen flere fans på den konservative høyresida i hjemlandet når TV-intervjuet blir kjent. I intervjuet sier han at USA burde ha gitt FNs våpeninspektører mer tid til å lete etter masseødeleggelsesvåpen i stedet for å kalle dem hjem og gå til krig.

Oppsikt

-  Jeg ville ikke ha invadert Irak, sier Clinton i intervjuet med fjernsynskanalen ZDF.

Bare deler av intervjuet ble gjort kjent i går. Det skal sendes på tysk fjernsyn i morgen.

Clinton kritiserer Bush videre for å ha presset USA svært langt til høyre. Det er svært uvanlig at en tidligere president kommer med direkte kritikk av den sittende, og dette er første gang Bill Clinton kritiserer Bush direkte for invasjonen i Irak.

Clinton bruker også intervjuet til å skryte av demokratenes presidentkandidat John F. Kerry.

-  Folk kan identifisere seg med ham, sier Clinton.

Deler skyld

Clintons uttalelser kommer samtidig med rapporten fra Senatets gransking som refser CIA for helbom om Iraks masseødeleggelsesvåpen. Rapporten har skapt sjokkbølger i USAs etterretningstjeneste. Men allerede nå har amerikanske medier begynt å stille spørsmålet om CIAs feilvurderinger skyldes press fra Det hvite hus, som trengte et påskudd for å gå til krig. President Bush forsvarer feilslutningen ved å si at hele verden trodde Saddam Hussein hadde store lagre av masseødeleggelsesvåpen.

-  Hør, vi trodde det ville være hauger av våpen. Jeg trodde det, Kongressen trodde det og FN trodde det, sa Bush fredag.

FNs våpeninspektør Hans Blix ga aldri uttrykk for dette synet i sine rapporter til FNs sikkerhetsråd før krigen brøt ut.

KRITIKK: Tidligere president Bill Clinton refser sin etterfølger George W. Bush for krigen i Irak. De oppsiktsvekkende uttalelsene kommer i et intervju med tysk fjernsyn som skal sendes i morgen.