- Jeg ville ikke sovet godt hvis jeg var dere

Arnold Schwarzenegger med tøff melding til brannstifterne i California.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg vil i dag konsentrere meg om de stygge sidene av menneskelig oppførsel. Slik åpnet Californias verdenskjente guvernør Arnold Schwarzenegger en pressekonferanse i USA i går kveld.

Med en retorikk som kler en statsmann med kallenavnet «Governator», gjorde han det klart at hver stein vil bli snudd for å finne den eller de som står bak San Diego-brannene.

- Vi vet at minst to av brannene er startet med vilje og mistenker at ytterligere to kan være påtent. Vi skal jakte ned de som er ansvarlig for dette, sa guvernøren.

- Hvis jeg var en av dem som står bak dette ville jeg ikke sovet godt nå, for vi er rett i hælene på dere, sa Schwarzengger, før han oppfordret de skyldige til å melde seg.

Se hele den tøffe beskjeden her:

Etterlyser hvit pickup

Brannetterforskerne mener nå å vite i alle fall hvor én av brannene oppsto, og etterlyser en hvit Ford pickup som skal ha blitt observert i nærheten av arnestedet for brannen.

- Personen kan i det miste være et viktig vitne, sier en etterforsker ifølge CNN.

I HÆLENE PÅ BRANNSTIFTERNE:  Califonias guvernør Arnold Schwarzenegger snakket om de stygge sidene av menneskelig oppførsel i går. Bildet i bakgrunnen er fra Rancho Bernardo, et av nabolagene i San Diego som ble hardest rammet av brannen. Foto: REUTERS/Ap Photo
I HÆLENE PÅ BRANNSTIFTERNE: Califonias guvernør Arnold Schwarzenegger snakket om de stygge sidene av menneskelig oppførsel i går. Bildet i bakgrunnen er fra Rancho Bernardo, et av nabolagene i San Diego som ble hardest rammet av brannen. Foto: REUTERS/Ap Photo Vis mer

Dusøren for tips som kan føre til en pågripelse var opprinnelig på 50 000 dollar. Den er senere økt til 250 000 dollar, rundt 1, 3 millioner norske kroner.

Fortsatt kjemper brannmannskapene mot gjenstridige branner flere steder. Regn og fuktige vinder har imidlertid gjort at de er i ferd med å få kontroll.

Syv døde

Syv personer er bekreftet døde som en direkte konsekvens av brannene, ifølge AP.

2300 bygninger, blant dem 1700 hjem, har gått opp i røyk.  640 000 mennesker ble tvunget til å flykte fra hjemmene sine under de voldsomme skog- og buskbrannene.

19 000 av disse er fortsatt evakuert fra sine hjem, selv om bare 3000 har midlertidig losji i sentre opprettet av myndighetene.

Tidligere beregninger har omfattet alt fra 500 000 til 1 million mennesker. Men de siste beregningene fra myndighetene har anslått tallet til 640 000 mennesker, ifølge NTB.

Masseevakueringen er likevel den største i Californias historie.

- Jeg ville ikke sovet godt hvis jeg var dere

Tøff hjemkomst

Det er et tøft syn som møter de som nå returnerer til hjemmene sine. Selv de som har husene intakt går en vanskelig tid i møte. Mange steder mangler de elektrisitet og kloak.

I noen områder er de også uten vann, blant annet fordi mange i desperasjon lot vannet stå på når de forlot hjemmene sine.

Schwarzenegger gjorde det i går også klart at myndighetene ville slå hardt ned på alle som forøker å sko seg på tragedien.

- Hvis noen prøver å utnytte denne situasjonen så kan jeg forsikre deg om at staten California vil gjøre alt den kan for at du skal få betale for dette resten av ditt liv, sa han.

EVAKUERT: 640 000 mennesker ble tvunget til å flykte under de voldsomme skog- og buskbrannene i Sør-California. Mange har nå returnert hjem. Don Miller er en av de 3000 som fortsatt er i losjisentre opprettet av myndighetene.
TØFF HJEMKÒMST: Lori Hutter trøster datteren ved siden av de utbrente ruinene som en gang var hjemmet deres.