Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville ikke være med på denne turen

Newzealanderen om bord på Andhøys båt hevder han sovnet.

OM BORD:  Jarle Andhøys og hans mannskap er her på vei til Antarktis i den nye båten Nilaya. Om bord har de med seg en newzelander. Foto: New Zealand Customs.
OM BORD: Jarle Andhøys og hans mannskap er her på vei til Antarktis i den nye båten Nilaya. Om bord har de med seg en newzelander. Foto: New Zealand Customs. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarle Andhøy ankom New Zealand i begynnelsen av januar, for deretter å sette kursen mot Antarktis.

Da den russisk-registrerte «Nilaya» forlot Auckland skal dette ha skjedd i hui og hast. Andhøy var etterlyst av newzealandske tollmyndigheter for å ikke ha opplyst at han var deportert fra Canada.

Like etter opplyste Andhøy at han hadde med seg en blindpassasjer om bord. Historiene har vært mange om hva som var bakgrunnen for at denne såkalte blindpassasjeren ble med på turen.

- Sovnet Tidligere besetningsmedlem på Berserk og talsmann for Andhøys nye ekspedisjon, Rune «Supern» Olsgaard, har tidligere fortalt til Dagbladet at maorien gjemte seg i rommet ved ankervinsjen fremst i båten.

- Han hadde et sterkt ønske om å få bli med. Også han kjente våre venner som ble borte, og ville være med for å finne svar, sa Olsgaard til Dagbladet.

Nå hevder maorien overfor en newzelandsk tv-kanal at han sovnet om bord på «Nilaya».

- Kapteinen visste ikke at jeg var om bord. Da jeg våknet ville jeg ikke ødelegge for dem, sier Noble til One News.

- Jeg ville ikke være med på turen. Jeg ville ikke være her under disse forholdene. Jeg kan ikke skjønne hvordan noen andre vil det heller, sier han videre.

Politisk aktivist Noble skal ha vært en bekjent av afrikanske Leonard Banks, som omkom under ekspedisjonen i fjor. 53-åringen jobbet med å klargjøre «Berserk» før skuta la ut på den fatale ferden i fjor, og jobbet også med den russisk-registrerte båten «Nilaya» før den siste ferden.

Noble omtales av New Zealand Herald som en politisk aktivist fra det venstreorienterte partiet Mana party. Partiet jobber blant annet for maori-folkets rettigheter.

Jarle Andhøy har fått sterk kritikk for newzealandske myndigheter for ekspedisjonen. Utenriksdepartementet har varslet at de vil vurdere rettslige skritt dersom Andhøy skulle tenkes å returnere til New Zealand.

Det har ikke hjulpe på situasjonen at Andhøy har tatt med seg en newzealander om bord, som i de første dagene etter at Nilaya forlot Auckland ble omtalt som «en kidnapping» i lokale medier. Selv statsministeren i landet kom på banen og uttrykte bekymring for at det ikke var en nødpeilesender om bord på båten.

- Det er et område hvor du trenger tillatelse for å få lov til å dra til, og vi tror ikke den norske seileren har dette i orden. Vi er bekymret for hvordan sikkerheten blir ivaretatt om bord og risikoen for newzealenderen som er på båten, sa statsminister John Key til New Zealand Herald i slutten av januar.

Han hadde likevel  ingen planer om å borde «Nilaya» og redde ut landsmannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media