Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville ikke vært politiets talsmann når neste terrorangrep finner sted

Breivik mener politiet ikke tør å innrømme at de har feilet.

 HÅNER POLITIET: Breivik sa sarkastisk at hvis ikke Knights Templar eksisterer, eksisterte ikke han heller før 22. juli.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HÅNER POLITIET: Breivik sa sarkastisk at hvis ikke Knights Templar eksisterer, eksisterte ikke han heller før 22. juli. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik (33) ble spurt av statsadvokat Svein Holden om hvordan han opplevde observasjonen av Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, som konkluderte med at 33-åringen er tilregnelig.

- Observasjonene gikk bra. Selv om det var en tvangsobservasjon, gikk jeg med på å samarbeide med to krav.Jeg krevde at samtalene skulle tas opp på bånd og at de satt seg inn i min ideologi, sa Breivik.

Breivik syntes det var hyggelig å ha samtaler.

- Når man har bodd på isolat i syv måneder blir man ensom. Jeg er en sosial person, sa han.

Uenig
Selv om han ble konkludert tilregnelig, er han uenig i rapporten.

- I likhet med den andre rapporten var det en grundig rapport. Jeg er uenig i konklusjonen, men hvis man ser det i settingen de jobbet innenfor var den som foventet, sa Breivik.

-Hva mener du med det?

- Jeg tror det ble forventet at de skulle lage en viss type rapport og det hadde vært utenkelig sa at de sa noe positivt om meg, da hadde karrieren deres vært over. Jeg hadde mistanke om at de ville komme med de diagnosene de gjorde, sa han.

Han viste da til konklusjonen om at han lider av personlighetsforstyrrelser.

- Uansett i hvilket land man sprenger et regjeringsbygg, vil man bli kategorisert som asosial. Da har man har erklært krig mot det bestående, og det blir tolket som dyssosialt. Jeg har forklart så har jeg sett på meg selv som forretnings-narsissist. Alle som har en sukesssrik karrriere er narsissister. Det er en god egenskap å ha så lenge det er innenfor normale rammer. De mener jeg ar sykelig narsissisme, sa Breivik.

Knights Templar fantasi?
Han mener at han har god evne til å samarbeide med andre og har drevet et selskap med syv ansatte. Han drar også frem at en selvopptatt person aldri ville begått en selvmordaksjon, som 22. juli i utgangspunktet var. Dette tatt i betraktning, mener han motsier de sakkyndiges konklusjon.

Breivik blir deretter spurt av Holden angående noe de sakkyndige har skrevet i rapporten om han. Der står det at Breivik hele tiden har visst at hele ideen med Knights Templar har sprunget ut fra hans egen fantasi.

- Det er feil, det er et reelt nettverk og jeg har beskrevet seks personer som eksisterer, svarte 33-åringen.

- Hva tenker du om at de sakkyndige skriver dette?

- De forholder seg til etterforskningen og den konklusjonen politiet har gjort seg etter 22. juli. Siden politiet ikke har funnet de andre personene, mener de at de ikke kan eksistere. Hvis man bruker den logikken, eksisterte ikke jeg før 22. juli, sa Breivik.

- Ville ikke vært talsmann
- Jeg respekterer at det er noe de står for, men jeg ville ikke vært politiets talsmann når neste terrorangrep skjer, for det kommer til å skje. Det er fortsatt to personer i Norge som kommer til å slå til, fordi politiet ikke har funnet dem, sier Breivik, som også har hevdet dette tidligere.

Breivik mener han vet hvorfor politiet konkluderer som de gjør.

- Politiets oppgave er å forhindre at panikk sprer seg i befolkningen. Hvis de hadde innrømmet at det finnes to andre, men at de ikke klarer å finne dem, ville det spredt mye frykt, sa Breivik.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling