VITNET I RETTEN: PR-rådgiver Elizabeth Hartmann har kjent Rune Øygard siden 2004, og snakket med ham i rundt to timer dagen etter han ble anmeldt for overgrep. Foto: SVEINUNG U. YSTAD
VITNET I RETTEN: PR-rådgiver Elizabeth Hartmann har kjent Rune Øygard siden 2004, og snakket med ham i rundt to timer dagen etter han ble anmeldt for overgrep. Foto: SVEINUNG U. YSTADVis mer

- Jeg ville kanskje ha tvilt mer

PR-kjendis Elizabeth Hartmann har snakket mye med Rune Øygard det siste året, men fikk først høre om Skype-meldingene like før rettssaken startet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Like etter klokka 22.00 19. september i fjor, ble PR-rådgiver Elizabeth Hartmann oppringt av Rune Øygards bror.

Han sa at det hadde skjedd noe og at den nå overgrepstiltalte Vågå-ordføreren hadde behov for å snakke med henne.

Hartmann snakket med Rune Øygard i to omganger den natta. Første gang mellom 15 og 30 minutter og andre gang i rundt halvannen time. Han fortalte at han var blitt anmeldt for overgrep dagen før og avhørt av politiet.

- Sterkt og vanskelig - Jeg tror jeg snakket med ham i mellom et kvarter og en halvtime. Så sa jeg at «nå må jeg få lov til å tenke meg litt om og så får jeg ringe deg tilbake», fordi det var så sterkt og vanskelig å ta innover seg at jeg måtte sortere tankene mine litt, sier Hartmann fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

- Jeg stilte ham mange spørsmål for min egen del. Jeg måtte vite om jeg kunne stole på ham, sier hun videre.

Det kom Hartmann fram til at hun kunne.

- Jeg følte jeg fikk vite veldig mye den første kvelden jeg snakket med ham, sier hun som begrunnelse for dette.

Visste ikke om dobbeltrom Hun hadde møtt Øygard og fornærmede på møter i Oslo, og visste dermed at de hadde vært på overnattingsturer sammen. Hun var imidlertid ikke kjent med at ordføreren og jenta delte rom - og seng - før samtalen den kvelden.

- Rune fortalte meg det etter at han ble siktet. Han fortalte også han hadde sagt det i avhør. Jeg kan ikke si at jeg reagerte noe negativt på det. Jeg har opplevd ham som en omsorgsperson som jenta, sier Hartmann.

- Men i etterpåklokskapens navn, ser jeg at han har satt seg i en veldig vanskelig situasjon. Hvis jeg hadde visst om dette på forhånd, ville jeg ha sagt at han burde unngå slike situasjoner, sier hun.

Sint og sjokkert Hartmann ble kjent med Øygard i forbindelse med oppdrag hun gjorde for Vågå-kommune, og beskriver seg som en «jobbvenn» av ordføreren. Hun understreker at hun aldri har gjort noe lønnet arbeid for Øygard selv, men det siste året har de hatt mye kontakt.

Først like før rettssaken fikk hun vite om de grove Skype-meldingene.

- Jeg fikk beskjed om at han hadde gjort noe upassende, noe som han ikke burde ha gjort, sier Hartmann fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett i dag.

Innholdet i meldingene, som tiltalte selv har beskrevet som seksualisert og som griseprat, fikk hun hovedsaklig kjennskap til via media etter at dialogen var lagt fram i retten.

- Jeg ble sjokkert, jeg ble sint og skuffa og det har jeg sagt til ham direkte. Sånn snakker ikke en voksen mann til ei ung jente, sier Hartmann.

- Du sa at du etter den første samtalen etter siktelsen følte at du stolte på ham. Hva om du hadde fått vite om Skype-meldingene tidligere, spurte en meddommer i dag.

- Jeg kan ikke se bort fra at jeg kanskje hadde vurdert det annerledes. Da hadde jeg hatt med meg mer inn i vurderingen som kunne gjort at jeg hadde tvilt mer, svarte Hartmann.

Ga Facebook-info Dagbladet har tidligere skrevet at Hartmann hentet ut informasjon fra jentas Facebook-side og ga det til Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen. Larsen har nå trukket tilbake denne informasjonen fra bevismaterialet i saken.

Hartmann presiserer at hun kun har gitt forsvareren innsyn informasjon på jentas Facebook-vegg, i forbindelse med at sjargongen mellom fornærmede og Øygard har vært et tema i retten.

- Jeg ville la deg se at ord som «elsker deg» er en vanlig sjargong, ikke bare i forhold til kjærester, men også venner og venninner, sier Hartmann henvendt til forsvarer Larsen.

Siden rettssaken begynte, har hun snakket med tiltalte et par ganger, seinest i forrige uke.

- Jeg har ikke snakket med ham om saken, men jeg har vært opptatt av hvordan de (Øygard og kona) har hatt det her oppe med det mediekjøret, presiserer hun.