-  Jeg ville kjøpe tilbake bildene

Skipsreder og Munch-samler Per A. Arneberg ville kjøpe tilbake de stjålne kunstskattene «Skrik» og «Madonna».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Arneberg utvandret til USA i 1952. Høsten 2004 var han involvert i forhandlinger om å kjøpe «Skrik» og «Madonna» tilbake. -  Det er viktig å understreke at motivet for et eventuelt tilbakekjøp var at maleriene skulle tilbake til Munch-museet. Jeg hadde ikke tenkt å henge bildene på veggen min, sier Arneberg.

Møte i Oslo

En rekke personer var involvert i forhandlingene. Arneberg hadde kontakt med en forretningsmann (43) fra Østlandet, som igjen snakket med flere personer med tilknytning til kriminelle miljøer. En Oslo-mann (35), som nylig ble dømt sammen med David Toska i den såkalte bankbokssaken, var høsten 2004 aktiv for å få maleriene kjøpt tilbake. 35-åringen er også venn av Munch-tiltalte Bjørn Hoen.

35-åringen møtte Arneberg i hans hjem i Oslo sammen med forretningsmannen (43).

-  Jeg ble kontaktet av 43-åringen. Han visste at jeg kjente en rekke mennesker i de forskjelligste miljøer i Oslo. 43-åringen spurte om jeg kunne skaffe maleriene, eller om jeg kjente noen som visste noe. Han gjorde det klart at det kunne bli lønnsomt for meg om mine undersøkelser ga resultater, forklarte 35-åringen i Oslo tingrett i går. Ifølge 35-åringen møtte han først forretningsmannen i Oslo.

Etter hvert avtalte de enda et møte, og det skjedde hjemme hos Arneberg.


-  Merkelig skrue

-  Arneberg oppfattet jeg som en merkelig skrue. Han visste at jeg kom fra et såkalt ruskete miljø. Det var klart at Arneberg av hele sitt hjerte ønsket at maleriene skulle komme tilbake til Munch-museet, sier 35-åringen.  Arneberg har i dag en betydelig Munch-samling, men vil ikke tallfeste den. Flere av familiens venner var Munch-samlere. Skipsrederen bekrefter overfor Dagbladet at han kontaktet både politiet og en juridisk ekspert i forbindelse med forhandlingene:

 MUNCH-ELSKER: Norskamerikaneren Per Arneberg ville kjøpe tilbake «Skrik» og «Madonna» høsten 2004. 
- Det er viktig å understreke at motivet for et eventuelt tilbakekjøp var at maleriene skulle tilbake til Munch-museet. Jeg hadde ikke tenkt å henge bildene på veggen min, sier Arneberg til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog
MUNCH-ELSKER: Norskamerikaneren Per Arneberg ville kjøpe tilbake «Skrik» og «Madonna» høsten 2004. - Det er viktig å understreke at motivet for et eventuelt tilbakekjøp var at maleriene skulle tilbake til Munch-museet. Jeg hadde ikke tenkt å henge bildene på veggen min, sier Arneberg til Dagbladet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

-  Det ble nevnt et høyt tall, 15 millioner, for å framskaffe bildene. Hva gjør man i en slik situasjon? Kan man være strafferettslig ansvarlig? Snakker du med en forbryter eller ikke? Jeg måtte derfor innhente ekspertise for å sikre meg juridisk. Jeg hadde et sterkt ønske om å få bildene tilbake til offentligheten.

-  Jeg ringte politiet for å informere dem, men de har ingen lett jobb i jakten på bildene. Gjør man forretninger med forbrytere eller gjør man det ikke? Men hvis det skulle være håp om å få bildene tilbake, så måtte man jo snakke med kriminelle, sier Arneberg, som møtte Munch som liten gutt.

Den 35-årige vennen til Toska og Hoen sa i retten i går at oppdraget var å skaffe polaroidbilder av kunstskattene.

Det ble ikke avtalt hvor mye jeg skulle få for jobben, sier 35-åringen, som ikke kontaktet mange, og alle svar var negative.

-  Jeg spurte også Bjørn Hoen. Han var like nysgjerrig som meg. Bjørn sa vel at han skulle forsøke, men alt rant ut i sanden. Jeg har en stor bekjentskapskrets. Til tross for dette, er det for meg et mysterium hvem som står bak kunstkuppet, sier 35-åringen. Siste sikre spor etter bildene er 24. september 2004. Da ble de flyttet fra en buss på Kjeller.