Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville overhodet ikke dratt på fjellet i dag

Hele Østlandet får møte Gudrun i dag. Stormen er så kraftig at trær og takstein kan falle av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Meteorologene advarer i dag folk om stormen som herjer. Værvarslerne har sendt ut ekstremvarsel og varsler om vanskelige kjøreforhold over hele Sør-Norge på grunn av vind og nedbør.

Veien stengt

Hele Hvaler i Østfold er isolert etter at Riksvei 108 er stengt.

- Det er Gudrun som ligger i veien. Det blåser for mye vann opp på veien, sier operasjonsleder i Østfoldpolitiet Rune Arneberg til Dagbladet.no.

Flomvarselet lyder på vannstand 120 centimeter over normalen her. Ingen er skadd eller i fare. Men de 3000 innbyggerne på Hvaler kommer seg ikke noe sted fordi veien er stengt.

I Tjoflot og Djønno i Ullensvang er 60 mennesker innesperret av ras, og det kan gå flere uker før veien blir åpnet igjen.

 Det er ikke butikk på stedet. Det er også fortsatt stedvis stor snøskredfare i fjellet i Sør-Norge, særlig i vest.

Flere ferjesamband er innstilt. Colorline har innstilt avgangene mellom Sandefjord og Strömstad. Stena Line har også avlyst flere avganger.

ORKAN PÅ TRØDELAGSKYSTEN I 2003: Også i dag er flere ferjestrekninger og fjelloverganger stengt på grunn av stormen Gudrun. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
ORKAN PÅ TRØDELAGSKYSTEN I 2003: Også i dag er flere ferjestrekninger og fjelloverganger stengt på grunn av stormen Gudrun. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer

Hardangervidda og flere andre veistrekninger er stengt, du får oppdatert informasjon hos Vegvesenet.

Gudrun tar tak

- Det blåser liten storm ved Lindesnes nå. I Nordsjøen har det blåst opp i full storm allerede. Lavtrykket er på vei inn mot Vestlandet. Det blir mest vind i sør fra Rogaland og inn i Skagerak, sier Svein Inge Andersen hos Storm til Dagbladet.no rundt 10.30 i dag.

Han advarer folk mot å dra på fjellet og ut i båt i dag. Lavtrykket med stormen som har fått navnet Gudrun, er et raskt forbigående fenomen som gjør at det er best å holde seg innendørs i dag. I Skagerak og i Nordsjøen versles bølgene å komme opp i 20 meters høyde.

Over raskt

- Allerede i natt har lavtrykket passert Sverige, det beveger seg raskt østover, sier Andersen, som opplyser at før Gudrun er vekk, så kan hun gjøre skade. Vinden kan bli så sterk at den tar med seg løse gjenstander og det er fare for at tre kan knekke.

Det er Øst-Norge som merker stormen, fra Møre og Romsdal og nordover kommer ikke Gudrun til å få noe særlig tak.

- Det blir høy vannstand på Vestlandet og opppover kysten. Størst kraft har den når den når Østfold, kommer opp Oslofjorden og nedover langs svenskekysten, sier Andersen.

På Vestlandskysten blir det verst i ettermiddag og mot kvelden, men det blåser kraftig her allerede.

- Jeg ville overhodet ikke reist til fjells i kveld. Det fleste fjellovergangene blir nok stengt og det blir storm her i kveld, sier Andersen.

En meter over normalt

I Danmark har vannstanden allerede steget med halvannen meter flere steder, mens det i Norge varsles vannstand over 1 meter over det normale mellom 10 og 17 fra Egersund til svenskegrensen i dag. Maksimal vannstand ventes rundt 14.00.

Det er også varslet nordvestlig full storm på kysten vest for Oksøy fyr ved Kristiansand. Gudrun har allerede stengt ned deler av Norge.

Vær forsiktig

Her er de beste rådene om hvordan du skal takle Gudrun:

  • I de mest utsatte kystområdene bør du passe på at det ikke er for mye løsøre som ligger og slenger. Gamle juletrær og andre gjenstander kan bli tatt av vinden.
  • Hold barna unna strandsonen.
  • Hvis du hadde planlagt å dra på tur med småbåt i morgen, kan du bare glemme det. I tillegg bør småbåteiere passe på at båtene er skikkelig godt fortøyd.
  • Gudrun kan bli så kraftig, at flere trær kan ryke. Vær derfor forsiktig med hvor du setter bilen din.

    Det kommer også til å bli noen skikkelige vindkast i innlandet, så kle deg godt.

VERST I ROGALAND:</B> Og Vest-Agder. Stormen Gudrun vil være sterkest her rundt 1400 i dag.
<B>TRONDHEIM 2003:</B> Storm og uvær med kraftig nedbør skapte problemer i 2003. Det var full storm med orkan i kastene og stopp i mesteparten av båttrafikken i Trøndelag.
ADVARER MOT FJELLET:</B> Her vil det blåse storm i Sør-Norge og i tillegg kommer snøen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media