VILLE REDDET HVERANDRE: Stemningen var ikke god da USAs president, Barack Obama, og Russlands president, Vladimir Putin, møttes under et G8-møte i Nord-Irland i fjor. Begge hevder likevel at de ville reddet den andre dersom han holdt på å drukne. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/Files
VILLE REDDET HVERANDRE: Stemningen var ikke god da USAs president, Barack Obama, og Russlands president, Vladimir Putin, møttes under et G8-møte i Nord-Irland i fjor. Begge hevder likevel at de ville reddet den andre dersom han holdt på å drukne. Foto: REUTERS/Kevin Lamarque/FilesVis mer

- Jeg ville reddet Putin hvis han holdt på å drukne

USAs president, Barack Obama, ville reddet den russiske presidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): En seks år gammel jente spurte under en TV-sending i forrige uke Russlands president Vladimir Putin om han ville ha reddet USAs president, Barack Obama, dersom han holdt på å drukne. Med krisa i Ukraina er tonen mellom de to verdenslederne er alt annet enn hjertelig.

Putin svarte at han ikke hadde et spesielt nært personlig forhold til den amerikanske presidenten, men at han tror Obama er en god mann, og at han ville reddet ham.

Under en pressekonferanse i Sør-Korea fikk Obama det samme spørsmålet om Putin.
- God svømmer - Jeg ville absolutt ha reddet Putin hvis han holdt på drukne. Jeg liker å tro at hvis noen holder på å drukne, ville jeg reddet dem. Jeg var en ganske god svømmer ettersom jeg vokste opp på Hawaii, men jeg er litt ute av trening, sier Obama, ifølge ABC News.

Imidlertid svarte ikke Obama på spørsmålet om han trodde Putin ville gjort det samme for ham.

Amerikanske myndigheter hevdet fredag at russiske fly flere ganger hadde krenket ukrainsk luftrom. Både EU og USA skal dessuten planlegge sanksjoner mot enda flere russere som følge av situasjonen i Ukraina.

- Må velge Obama bekrefter selv at planer for nye sanksjoner er klare, men innrømmer at han tviler på om flere sanksjoner vil få Putin til å gi etter.

- Det kommer til å komme et punkt der Putin må foreta en fundamental beslutning. Er han villig til å se en allerede svekket økonomi bli ytterligere svekket, eller vil han bruke militærmakt og den typen destabiliserende aktiviteter vi har sett så langt? Det er valg han må gjøre, men vi burde ikke gjøre valget lett for ham, sier Obama.

Han mener også at Putin ikke handler i Russlands egen interesse.

- I min andre presidentperiode har Putin hatt en økende tendens til å se verden gjennom briller fra Den kalde krigen og å se Russlands interesser som konsekvent i konflikt med Vesten. Jeg er uenig med ham i hva som er Russlands interesse, men han er president i det landet, sier Obama.