KVINNELIG VISEPRESIDENT? : Etter Donald Trumps mange nedsettende kommentarer om kvinner gjennom årenes løp, sier han nå at han vil vurdere å hanke inn en kvinne til rollen som visepresident-kandidat, gitt at han skulle bli Republikanernes president-kandidat. I amerikansk presse blir det spekulert i om han ikke er nødt til å gjøre det, for å i det hele tatt ha noen som helst sjanse til å vinne. Foto: Getty Images / AFP / NTB Scanpix
KVINNELIG VISEPRESIDENT? : Etter Donald Trumps mange nedsettende kommentarer om kvinner gjennom årenes løp, sier han nå at han vil vurdere å hanke inn en kvinne til rollen som visepresident-kandidat, gitt at han skulle bli Republikanernes president-kandidat. I amerikansk presse blir det spekulert i om han ikke er nødt til å gjøre det, for å i det hele tatt ha noen som helst sjanse til å vinne. Foto: Getty Images / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Jeg ville sett rett inn i det feite, stygge ansiktet hennes og sagt: «Rosie, you're fired»

Trumps kvinnekommentarer fortsetter å skape bråk. Nå vil han vurdere å hanke inn en kvinne til visepresident-posten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Donald Trump ble konfrontert med sine mange nedsettende kommentarer om kvinner under den republikanske presidentkandidat-debatten i forrige uke, kom han i intervjuene etter debatten med nok en uttalelse mange karakteriserte som kvinnefiendtlig.

- Det kom blod ut av hennes «wherever», sa Trump til CNN, og siktet til moderator og Fox News-programleder Megyn Kelly.

Et samlet presse- og ekspertkorps mente at kommentaren åpenbart var Trumps uelegante og lite diskrete måte å si at Kellys aggressive spørsmålsstilling kom som følge av at hun menstruerte. Siden har Trump beskrevet Kelly i forholdsvis negative ordlag.

Uttalelsen er foreløpig den siste i lista den britiske avisa The Independent har sammenfattet over mange av Trumps nedsettende kommentarer om kvinner.

- Vil vurdere kvinne som visepresident I amerikansk presse blir det nå spekulert i om den lista er for lang til at han kan stille til presidentvalg, sett at han vinner republikanernes nominasjon, med en mannlig visepresident-kandidat.

Til avisa Chicago Sun Times forteller Trump at å fylle den posten med en kvinne framfor en mann, er noe han seriøst vil overveie.

- Jeg er for den tanken. Det må i så fall være den riktige personen. Jeg kommer ikke til å gå inn på hvem det kan være nå, men jeg har stor respekt for kvinner. Jeg har stor respekt for kvinnene som er sjefer i mine selskaper. Jeg har stor respekt for kvinners dømmekraft, sier Trump.

Kjendisfeide med komiker Denne respekten for kvinner Trump snakker om i det nye intervjuet med Chicago Sun Times, strekker seg ikke til TV-personligheten og komikeren Rosie O'Donnell, hvis vi skal dømme etter Trumps kommentarer om henne.

- Rosie O'Donnell er motbydelig, på innsiden og utsiden. Hvis du ser på henne, er hun en slask. Hvordan har hun i det hele tatt kommet seg på TV? Hvis jeg hadde styrt «The View» (amerikansk talkshow journ. anm), hadde jeg sparket Rosie. Jeg ville sett rett inn i det feite, stygge ansiktet hennes og sagt «Rosie, you're fired», har Trump sagt til TV-kanalen Entertainment Tonight, drar The Independent fram.

- Forstår hvorfor mannen forlot henne O'Donnell er ikke den eneste kjente kvinnen som har fått gjennomgå av Trump. Også Arianna Huffington, en av grunnleggerne av nyhetsnettestedet Huffingtonpost, har blitt gjenstand for Trumps utskjellinger over nettet.

Huffington er i USA først og fremst kjent for sin redaktørrolle i og opprettelsen av Huffingtonpost, men også som følge av hennes tidligere ekteskap med den republikanske politikeren Michael Huffington, som i 1998 sto fram bifil.

 FÅR GJENNOMGÅ:  Komiker og TV-personlighet Rosie O'Donnell er kanskje den kvinnen Trump har gått hardest til angrep mot. Foto: Splash News / NTB Scanpix
FÅR GJENNOMGÅ: Komiker og TV-personlighet Rosie O'Donnell er kanskje den kvinnen Trump har gått hardest til angrep mot. Foto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

- Arianna Huffington er stygg på innsiden og utsiden. Jeg forstår godt hvorfor hennes tidligere mann forlot henne for en annen mann - han tok riktig beslutning, skrev Trump på Twitter, 28. august 2012.

Republikanere og kvinner Og skal vi tro en kommentar skrevet i Chicago Tribune, hjelper ikke slike nedsettende uttalelser nevneverdig med Republikanernes konsekvente problem med å få kvinner til å stemme på dem.

Ved siste presidentvalg fikk Demokratenes Barack Obama 36 prosentpoeng flere stemmer fra enslige kvinner. Obama sanket i alt inn 11 prosentpoeng flere stemmer fra kvinner enn den republikanske motparten, Mitt Romney. Fenomenet er ikke nytt, ifølge kommentatoren Doyle McManus, selv journalist i Los Angeles Times.

McManus påpeker i kommentaren at selv om amerikanere flest oppgir den økonomiske politikken som den viktigste saken for dem, besto forrige ukes republikaner-debatt i stor grad av spørsmål om abort. De aller fleste republikanske kandidatene er mot retten til selvbestemt abort.

Mens republikanerne snakker om nei til abort, har Hillary Clinton og Demokratene brukt mye av sin tid til å snakke om hvordan hun vil kjempe for å beholde den retten. Det kan igjen føre flere kvinner til Demokratenes side, skriver McManus i kommentaren. Det er i så fall det siste Republikanerne trenger for å vinne neste presidentvalg.