- Jeg ville sette rekord

Nå nyter NOKAS-raner Erling Havnå tiden bak murene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Arendals-mannen Erling Havnå ble for evig og alltid stemplet som «sleggemannen» da han ble dømt for NOKAS-ranet og ranet av Postens brevsenter. Mandag 18. juni skal saken opp for høyesterett. Nå sitter Havnå i Stavanger fengsel og forteller at han nyter tiden bak murene.

«jess, hjemme igjen»

- På fremstillingen- hjemmebesøk med betjenter til stede- var det herlig å møte barna mine, foreldrene mine, eksen og noen kompiser. Men det var enda bedre å komme tilbake til cella mi. Jeg gikk inn på de få kvadratmeterne mine og sa «jess, hjemme igjen». Og det trives jeg med. Akkurat det er litt skummelt, sier sleggemannen til fvn.no.

Han forteller at han ikke bryr seg om hvor lang straffen blir, og at han tilpasser seg livet bak murene i Stavanger fengsel. Havnå var ikke tidligere straffedømt før han ble dømt for norgeshistoriens største ran.

- Jeg kunne sittet hvor som helst i verden, men det er en fordel å sitte her på grunn av språket, forteller han.

Sans for rekorder

- Jeg har alltid hatt sans for rekorder, selv om det også er greit med penger. Jeg maste meg med på ranet på grunn av muligheten for å ta rekorden. Vi var forespeilet at vi kunne gå rett inn og hente ut flere hundre millioner kroner, eller så mye vi kunne bære. Den rekorden ville være uslåelig. Det er ikke sannsynlig at så mye penger noen gang ville bli samlet på et tilgjengelig sted igjen, forteller den tidligere kickbokseren til avisen.

Skulle være vakt

POSITIV FENGSELSFUGL: Erling Havnå soner for NOKAS-ranet og ranet av Postens brevsenter. Foto: Scanpix
POSITIV FENGSELSFUGL: Erling Havnå soner for NOKAS-ranet og ranet av Postens brevsenter. Foto: Scanpix Vis mer

Han forteller at han egentlig skulle være vakt, men kvelden før ranet ble han spurt om å bli med i selve ranslaget.

- Det var et vanvittig kick. Pulsen var så høy bak masken at alt gikk som på autopilot. Jeg klarte ikke å knuse glasset med slegga slik planen var. Det gikk heller ikke med våpen, før Schumann tømte AG3-en i det. Dette forsinket oss flere minutter. Hadde vi hatt et allmøte der og da, er jeg sikker på at vi hadde returnert. Men vi fortsatte bare.

Hjalp de som lå nede

I hjembyen Arendal var han kjent for å hjelpe de som lå nede, skriver Fædrelandsvennen. Han drev et treningsstudio som nå er lagt ned, og nå står noen av apparatene i fengselet.

Havnå er fortsatt like opptatt av å trene, og forteller til avisen at han har trent 157 dager i strekk. Når han ikke er i treningssalen engasjerer han seg sterkt i det daglige livet i fengselet på Finnestad.

Han er blant annet oppmann for fotballaget, ganggutt og organiserer trening for kvinnene. Dessuten ble han årets 17. maitaler hvor han snakket om frihet.

- Jeg ville sette rekord

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer