«Jeg ville skåne familien»

Lars Grønnerød velger nå å snakke ut til offentligheten. Onsdag skal han fortelle sin historie i retten. Han er fryktelig skuffet over ekskjæresten Kristin Kirkemo og det han kaller «hennes diverse løgner». - Vårt forhold kan aldri bli bra! Livet mitt kan være ødelagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

43-åringen møtte i går Dagbladet, noen timer før han skulle stå fram og la seg avfotografere for resten av norske aviser og tv-stasjoner.

Mellom Orderud-dokumenter og Morten Kjenslis karaokemaskin i kjellerstua til den kjente advokaten på Kjelsås i Oslo, valgte Grønnerød å ta bladet fra munnen.

Det er her forsvareren går gjennom de siste detaljene med Grønnerød, før 43-åringen onsdag tar plass i vitneboksen i Nes herredsrett.

- Dette er viktig for meg. Uansett må dere skrive dette, oppfordrer Lars Grønnerød:

- Årsaken til at jeg ikke tidligere har stilt opp på bilder og har gjort det som måtte til for å skjule ansiktet mitt, er hensynet til min egen familie. Jeg ville skåne dem fra å se bilder av meg i avisene. Derfor har jeg skjult ansiktet når fotografene har vært i nærheten.

- Hvorfor stiller du nå opp og regisserer fotografering?

- Jeg ønsker ikke å bli framstilt i media som en person som har noe å skjule. Når dere tar bilder av meg hvor jeg har hette, kaps eller solbriller på, ser jeg ut som en kjeltring. Det er jeg ikke, sier Grønnerød.

Lars trekker pusten, ser litt ned i gulvet, før han legger til:

- Nå håper jeg også på få være i fred. Nå får dere bildene dere vil ha, så slipper jeg at det ligger fotografer i skjul og tar bilder når jeg er ute på gata, sier Grønnerød.

- Ødelagt

Egentlig hadde Lars Grønnerød bestemt seg for ikke å snakke om selve saken, trippeldrapet på Orderud gård, hvor han som en av fire sitter tiltalt for medvirkning til overlagt drap.

- Å sitte i retten har egentlig vært som forventet. Jeg viste hva som ville komme. Jeg hadde jo lest dokumentene før rettssaken startet, og visste hva de andre hadde sagt om meg.

Lars legger ikke skjul på at han mener at det er servert løgn på løgn om ham. Han har ikke noe hjertelig forhold til de andre tiltalte - ekskjæresten Kristin Kirkemo, hennes halvsøster Veronica Orderud og ektemannen Per Kristian Orderud.

- Jeg har ikke gjort noe som gjør at jeg skal dømmes for drap. Jeg har verken planlagt eller medvirket til drapene, sier Lars Grønnerød, før han sitter helt stille noe sekunder, så sier han:

- Blir jeg dømt, er livet mitt ødelagt. Jeg risikerer 21 års fengsel, da vil livet mitt være helt ødelagt, sier Lars stille.

- Er ikke slem!

- Du har hørt de andre tiltaltes forklaringer. Hva har opprørt deg mest?

- Som sagt, så var jeg forberedt. Men det verste er vel Kristin. Når hun framstiller meg som slem, hun sier i retten at jeg var slem! Jeg er ikke typen som er slem mot noen. Det har jeg faktisk aldri vært, sier Grønnerød.

- Hva mener du med løgnene om deg?

- Det har blitt sagt mye om meg i retten. Kristin har servert diverse løgner om meg i retten, det har ikke vært hyggelig.

- Hvordan er ditt forhold til Kristin nå?

- Mitt forhold til Kristin Kirkemo kan aldri bli godt igjen, slår Lars Grønnerød fast.

- Nye opplysninger

- Dine forsvarere har bebudet at du kommer med nye opplysninger når du skal avgi din forklaring onsdag.

- Jeg kommer til å fortelle absolutt alt. Jeg har ingenting å skjule. Hva jeg kommer til å si, må dere vente med til jeg har forklart det i retten. Men jeg lover at det kommer nyheter. Jeg vil forklare meg om flere ting som jeg fram til nå har valgt å holde tilbake, sier Grønnerød.

- Hvorfor har du holdt tilbake opplysninger?

- Det kan jeg ikke si noe om nå. Jeg skal fortelle alt i retten.

- Hvordan vil selv beskrive den situasjonen du nå er i. Du kan bli dømt til 21 års fengsel?

- Hva skal jeg si? Jeg har vel hele tida etter arrestasjonen 13. juni 1999 skjønt at det ville bli tiltale mot meg. Verre situasjon enn jeg er i nå, går det vel ikke an å komme i, sier Lars Grønnerød.

- Du har sittet og hørt på de andre tiltalte, gruer du deg til å måtte avgi din forklaring?

- Det har faktisk vært mest slitsomt å vente. Jeg ser fram til å fortelle det jeg vet. Jeg gruer meg ikke.

LOT SEG AVBILDE: Lars Grønnerød stilte opp for presesn i går kveld.