Kannibal-uttalelse

- Jeg ville spist en indianer

En kannibal-uttalelse fra Brasils president Jair Bolsonaro i 2016 trekkes nå inn i valgkampen i landet.

I HARDT VÆRT: Brasils president Jair Bolsonaro er kjent for kontroversielle uttalelser. Foto: REUTERS/Adriano Machado/File Photo
I HARDT VÆRT: Brasils president Jair Bolsonaro er kjent for kontroversielle uttalelser. Foto: REUTERS/Adriano Machado/File Photo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Bolsonaro, den ytterliggående høyresidepolitikeren, og utfordreren, venstresidekandidaten Luiz Inacio Lula da Silva, kjemper nå en innbitt kamp om å vinne sentrumsvelgernes gunst før andre valgomgang 30. oktober. På de siste meningsmålingene har Lula en ledelse, ifølge AFP.

KARNEVAL: Da Brasils president Jair Bolsonaro postet spørsmålet på Twitter, lot ikke reaksjonene vente på seg. Video: Twitter, Emilie Rydning og Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Bolsonaro er tidligere blitt sammenliknet med USAs forrige president, Donald Trump, og er kjent for å komme med drøye uttalelser. Uttalelsen fra 2016, som dukket opp igjen like før helgen er imidlertid i en egen divisjon.

- Jeg ville spist en indianer. Det er ikke noe problem, sier Bolsonaro i et intervju med New York Times.

- Menneskekjøtt

Uttalelsen kom etter at Bolsonaro beskrev et besøk til urbefolkningen Yanomami-folket i Brasil. Der skal han angivelig ha blitt tilbudt et måltid som inneholdt menneskekjøtt.

Yanomami-folket beskriver det hele som «nok en løgn» fra Bolsonaro. De sier at de aldri har bedrevet kannibalisme, skriver The Guardian.

Nå bruker også Bolsonaros motkandidat, Lula, uttalelsen for alt det er verdt i valgkampen.

- Bolsonaro har avslørt at han vil spise menneskekjøtt, heter det i en TV-reklame fra Lula.

Venstresidekandidaten slo Bolsonaro i den første valgomgangen venstrekandidaten med 48,4 prosent av stemmene, mot Bolsonaros 43,2 prosent. Siden ingen av dem fikk over 50 prosent av stemmene, må det holdes en ny valgomgang.

Lula var også Brasils president fra 2003 til 2010.

- Med bananer

Bolsonaros kommunikasjonsminister, Fábio Faria, beskriver Lulas reklame som «fake news», og hevder at uttalelsen er blitt forvrengt. Bolsonaros advokater krever også at valgmyndighetene forbyr reklamen.

MØTTE HVERANDRE: For en kort stund siden traff Donald Trump Brasils president Jair Bolsonaro for å diskutere coronaviruset. Nå spekuleres det i at Bolsonaro selv er smitta. Det melder brasilianske medier. Video: AP Vis mer

En analyse av det 76 minutter lange intervjuet fra 2016 etterlater liten tvil om kannibal-uttalelsen, skriver The Guardian.

- Det var en gang jeg var i Surucuru, og en indianer hadde dødd. Og de kokte ham. De koker indianere. Det er deres kultur, hevder Bolsonaro.

- Kroppene deres? spør New York Times-journalisten tydelig sjokkert.

- Kroppene deres, bekrefter Bolsonaro.

- Men ikke for å spise dem? spør journalisten.

- Jo, for å spise dem. De tilbreder dem i to-tre dager, og spiser dem med bananer. Jeg ønsket å se en indianer bli kokt, men fyren sa hvis du drar dit, må du spise det. Jeg vil spist det, sa jeg. Men ingen andre i gruppa ønsket å dra dit. Så jeg dro ikke dit. Men jeg ville spist en indianer, ikke noe problem. Det er kulturen deres, utdyper den brasilianske presidenten.

Både ledere for Yanomami-folket og antropologer fordømmer Bolsonaros uttalelser som fordomsfulle og «delirisk».

Sammenliknes med Hannibal Lecter

Lula på sin side benekter at han sprer feilinformasjon.

- Jeg så videoen. Den er ikke oppdiktet. Vi lar rett og slett folket få vite hvordan vår motkandidat er, sa Lula på et møte med supportere, ifølge The Guardian.

Han hevder samtidig at utlendinger holder seg unna Brasil «av frykt for kannibalen».

Lørdag besluttet en valgdomstol at Lula måtte trekke tilbake reklamen fordi den kunne skade Bolsonaros rykte og påvirke valgprosessen.

Men uansett er videoen for lengst gått viralt i Brasil. I sosiale medier omtales presidenten nå som «kannibal Bolsonaro». Memes sammenlikner ham med Hannibal Lecter og seriedrapsmannen Jeffrey Dahmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer