AVVISER KRITIKK: Søndag innrømmet den amerikanske presidenten, Barack Obama, at folk ikke har grunn til å føle seg tilfreds med situasjonen i USAs økonomi. Han slår likevel tilbake kritikk fra republikansk hold, og peker på at økonomien var i ferd med å kollapse da han tok over, og seks måneder senere var det vekst igjen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
AVVISER KRITIKK: Søndag innrømmet den amerikanske presidenten, Barack Obama, at folk ikke har grunn til å føle seg tilfreds med situasjonen i USAs økonomi. Han slår likevel tilbake kritikk fra republikansk hold, og peker på at økonomien var i ferd med å kollapse da han tok over, og seks måneder senere var det vekst igjen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer

- Jeg ville vært overrasket om det amerikanske folket hadde vært tilfreds nå

Men president Barack Obama avviser republikanere som beskylder ham for å ville innføre sosialisme og drive klassekamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Problemet er at vi er kommet til et punkt da vi ikke kan ha en oppriktig samtale om det største inntektsgapet siden 1920-årene, sa han i et intervju med «60 Minutes».

- Og vi kan heller ikke ha en oppriktig samtale om ansvarsløsheten som resulterte i den verste finanskrisen siden den store depresjonen, uten at noen sier at vi virker splittende. Nei, vi er ærlige om hva som skjedde, og vi må være ærlige om hvordan vi skal bevege oss framover, sa han videre.

Han understreket at han har forsøkt å samarbeide med republikanerne om skatt og underskuddet, men at de nekter å bevege seg i sin motstand mot å øke skatten.

Obama innrømmet at folk ikke har grunn til å føle seg tilfreds med situasjonen i USAs økonomi.

- Vi har vært gjennom en utrolig vanskelig periode i dette landet, og jeg ville vært overrasket om det amerikanske folket hadde vært tilfreds nå, sa han.

Men han pekte på det han likevel har oppnådd, nemlig å unngå en ny depresjon, å berge bilindustrien, få på plass en helsereform og en reform av finanssystemet.

Selv om USA har kommet seg ut av en resesjon under Obama, har arbeidsløsheten satt seg fast på nærmere 9 prosent.

Obama minnet om at økonomien var i ferd med å kollapse da han tok over, og seks måneder senere var det vekst igjen.

(NTB)