Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg ville valgt Mette-Marit som Australias dronning.»

WANGARETTA (Dagbladet): Mette-Marit Tjessem Høiby hadde et tøft skoleår i Australia. Lærere og medelever husker henne som positiv og alltid i godt humør. Rektoren ved skolen hun gikk på, nøler ikke: - Skulle Australia velge en dronning, ville jeg stemt på Mette-Marit.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Skoleåret 1990/1991 var annerledes for Mette-Marit Tjessem Høiby, eller «Mette Hoibi» som ble hennes «navn» i Australia. Hun var utvekslingselev og gikk i 11. klasse på Wangaretta High School. Hun bodde langt fra skolen og andre elever.

Rektor Paul Scholes husker Mette-Marit svært godt: - Det er få elever jeg husker bedre enn Mette, sier han.

Blid og grei

- Noen elever skiller seg ut. Mette gjorde det. Hun var den gladeste og mest positive eleven vi har hatt som utvekslingselev. Hun hevet aldri stemmen, ingen kan huske at hun var sur og det var nesten aldri nei i hennes munn, sier Scholes.

- Jeg vet hun ikke trivdes hos vertsfamilien, men hun sa det aldri til meg eller de andre lærerne. Hun bodde nærmest på landet en halv time med buss til skolen. Ingen andre elever bodde i nærheten, og vertsfamilien hadde to mindre barn.

Klaget aldri

Han forteller at Mette-Marit aldri klaget, men hun nevnte sine vansker for noen av dem som i løpet av året ble hennes bestevenninner. Hun engasjerte seg i skolearbeidet og de mange fritidstilbudene, og hun huskes med glede.

- Hun var en strålende representant for Norge, sier rektor Scholes.

- Året i Australia var viktig for henne. Hun kom til oss som ungdom, og forlot oss som voksen, sier rektor Paul Scholes.

Aktiv jente

Robert Finley var læreren som hadde mest kontakt med Mette-Marit det året hun bodde i Australia. Han ledet en rekke turer hun var med på. Sommer og vinter dro elever på skitur. Mange netter ble tilbrakt i telt eller snøhule i bushen.

- Hun var aktiv, uten å ville konkurrere, sier lærer Finley.

- Det er enhver leders drøm å ha en som henne i gruppa si. Ofte var det turer i regnvær i fem- seks timer og tunge sekker. Mette-Marit klaget aldri. Vi bodde i snøhuler om vinteren. Mette-Marit var god på ski og passet like bra til å gå foran for å lage skispor, som å gå bak og oppmuntre andre.

- Året etter var jeg i Europa. Mette-Marit hadde bedt meg ringe om jeg var i Norge. Jeg ringte og ble prompte invitert til familien i Kristiansand. Vi hadde noen flotte dager og jeg forstår godt at hun må ha lengtet hjem til den skjønne naturen, familien og sine mange gode venner, sier Finley.

Sa aldri nei

Lærer Warron Coles underviste også i Mette-Marits klasse. Han husker henne fordi hun aldri sa nei til å prøve noe nytt. Hun likte det enkle, og dyrket vennskap.

- Hun var kanskje ikke like glad i store fester med ballkjoler. Derfor glimrer hun med sitt fravær på bildene fra det store debutantballet som hvert år holdes på skolen.

- Antrekket var jeans og genser og hun brukte knapt sminke. Hun likte mest de små tilstelningene med sine venninner. Ingen kan huske at hun hadde noen «boyfriend».

- Våre elever skal være aktive ut over selve skolearbeidet, sier lærer Coles. Mette ville prøvde alt, men hun likte seg best som en på laget, sier han.

Dronningemne

Wangaretta High School satser på kvalitet og alle elevene må ha skoleuniform. Det er like mange kvinnelige og mannlige lærere og etter norske forhold er det lange skoledager og hard disiplin.

- Mette hadde ingen vansker med å tilpasse seg de uvante forholdene. Vi har ofte utenlandske elever. Få har vært så enkle å ha med å gjøre som Mette, sier rektor Scholes.

- Jeg skryter ikke, men om Australia skulle velge en dronning ville jeg ha stemt på henne, sier Scholes.

Mette-Marits medelever er spredt for alle vinder, men noen bor fortsatt i hjembyen.

- Vi gleder oss med Mette, sier Tiffany Hempel, som gikk i samme klasse. Hun har lest om Mette-Marits kjæreste i lokalavisa, og sier at alle hun har snakket med fra klassen mener Mette-Marit er som skapt for sine nye oppgaver.

- Vi er glade på hennes vegne. Hun var en strålende representant for Norge det året hun gikk på vår skole.

KONGESTØTTE: Mette-Marit får masser av godord fra Australia-tida si.