TAKKET NEI: Knut Arild Hareide skal ha takket nei til hjelp fra Jonas Gahr Støre i forbindelse med KrFs veivalg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
TAKKET NEI: Knut Arild Hareide skal ha takket nei til hjelp fra Jonas Gahr Støre i forbindelse med KrFs veivalg. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .Vis mer

Knut Arild Hareide:

- Jeg ville vinne,­ men ikke for enhver pris

Knut Arild Hareide (KrF) takket nei til tilbud om hjelp fra Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i kampen om KrFs veivalg, ifølge Vårt Land.

I starten av november ble det hele avgjort. Knut Arild Hareide kjempet i omtrent en måned for å få KrF til å gå for sitt forslag om å inngå regjering til venstre for seg selv - og til slutt la han hodet på blokka.

- Det er ikke riktig for partiet at jeg leder KrF videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg anbefaler. Men jeg håper selvfølgelig partiet i dag følger meg og det rådet jeg har gitt, sa Hareide.

Som kjent gikk det ikke slik Hareide håpet. Forslaget møtte stor motstand, og etter «rogalandsfinta» og Ropstads mye omtalte abortprat med Erna Solberg, valgte KrF i praksis å vrake sin egen partileder.

I ettertid har flere stilt seg spørsmålet: Kunne Hareide gjort noe annerledes?

Tilbud om hjelp

Avisa Vårt Land skriver at Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum gjentatte ganger tilbød å hjelpe Hareide. Hareide skal imidlertid ha takket nei til tilbud som blant annet gjaldt felles kritikk av Frp og Venstres politikk og erklæringer om støtte KrF kunne få på ulike felt.

Hareides valg skal ha skapt frustrasjon blant hans støttespillere.

- Det var en høyttenkning mer enn konkrete utspill. Jeg hadde dialog med Vedum og Støre. De viste respekt for tilbakemeldingen min, sier Hareide.

LØPER: Knut Arild Hareide løper av seg skuffelsen etter KrF's veivalg. Den spreke politikeren har vunnet VM i orientering, og sparker fotball hver onsdag. Turen fra hjemmet på Grefsen til Stortinget som tar 32-33 minutter, har blitt et effektiv rom for trening og ettertanke. Video: Kirsten Karlsen og Lars Eivind Bo... Vis mer

Maktmiddel

Dagbladet har tidligere kunnet fortelle at nestleder Kjell Ingolf Ropstad hadde flere samtaler om partiets veivalg med sentrale personer i Høyre. Deretter gikk han ut i VG med sin utfordring til Erna Solberg og Jonas Gahr Støre om deres syn på abortloven, hvorpå Solberg åpnet for å endre den for å imøtekomme KrF.

Mange mener dette var avgjørende for at veivalget falt på blå side. Og ved å avvise Støre, kan Hareide ha gitt avkall på et maktmiddel - uten at det ser ut til å plage ham.

- Jeg ville vinne, men ikke for enhver pris, sier Hareide til avisa.

- Må ta ansvar

I et åpenhjertig intervju med Dagbladet etter nedturen, fortalte Hareide at han håpet på et klart flertall i partiet.

- Jeg håpet på 110-115 delegater, altså en solid seier. Så jeg går ikke og irriterer meg over resultatet i Rogaland. Jeg burde ha tydeliggjort prosjektet enda bedre. I 2001 var KrF usikre på om vi ville gå inn i regjering sammen med Høyre. I dag er det halleluja for Høyre, og vi er villig til å gå i regjering med ytre høyre.

- Jeg må ta ansvar for at partiet har fått for mye til høyre i denne perioden, sa Hareide.

Veien videre

Siden veivalget har KrF med Kjell Ingolf Ropstad i spissen vært i budsjettforhandlinger, hvor de blant annet har oppnådd å nulle ut Frps taxfree-seier fra 2014.

Det oppsto også en mye omtalt konflikt mellom Venstres Abid Raja og Trine Skei Grande under de samme forhandlingene.

Regjeringsforhandlingene mellom KrF og regjeringspartiene er utsatt til etter nyttår. Blir partene enige, vil Hareide gå av som partileder.