Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Jeg vinner presidentvalget»

Midt på Manhattan tok republikanernes toppkandidant seieren på forskudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Supertirsdagen i den amerikanske nominasjonsprosessen ble innledet da innbyggerne i New York gikk til valgurnene tirsdag morgen.

Republikanernes kandidat John McCain troppet tidligere i dag opp foran Rockefeller Centre midt i hjerte av New York. På hjemmebanen til demokratenes Hillary Clinton gjorde han sitt ytterste for å få de nødvendige stemmene fra storbyen.

- Vi kommer til å vinne i dag. Vi kommer til å vinne nominasjonen, og vi kommer til å vinne presidentvalget, sa 71-åringen i appellen, ifølge nyhetsbyrået AFP.


Er den rette 

Selv om han leder på meningsmålingene i de fleste delstatene som har republikansk nominasjonsvalg tirsdag, ligger han jevnt med motstanderen Mitt Romney i California. Men Vietnam-veteranen virker likevel svært seierssikker og har begynt å snakke som om han allerede har vunnet republikanernes gunst.

- Jeg har dømmekraften, erfaringen og kunnskapen til å lede dette landet gjennom de største utfordringene i det 21. århundre, mine venner, og det er kampen mot radikal islamsk ekstremisme, fastslår McCain.

Men på Republikanernes nominasjonsmøte i West Virginia måtte McCain tåle et sviende nederlag. Han fikk bare støtte fra 1 prosent på nominasjonsmøtet. Kandidaten Mike Huckabee innkasserte en overraskende seier her.

West Virginia er den første delstaten hvor resultatene er klare på den såkalte supertirsdagen i USA, men er langt fra den viktigste.

SELVSIKKER: Republikanerenes kandidat John McCain tror supertirsdagen vil gå hans vei. Foto: AP
SELVSIKKER: Republikanerenes kandidat John McCain tror supertirsdagen vil gå hans vei. Foto: AP Vis mer

Fløy i 12 timer

I de siste målingene ligger McCain godt an i en rekke stater. Men i California er det store sjanser for at rivalen Mitt Romney stikker av med seieren, skal vi tro en fersk undersøkelse utført av Reuters / C-SPAN / Zogby. Her leder Romney med 40 prosent av de republikanske stemmene, mens krigshelten fra Arizona må nøye seg med 30 prosents oppslutning.

Både Romney og McCain endret valgkamp-planen i siste liten, slik at de kunne fly til California like før valget braket løs i dag. Romney fløy i 12 timer for å holde en 15 minutters tale ved Long Beach flyplass mandag kveld.

Her prøvde han nok en gang å markere avstand fra McCain.

- En av årsakene til at jeg kom tilbake til California er at jeg vet republikanerne her bryr seg mye om det republikanske partiets hjerte og sjel. Jeg tror partiets videre retning bestemmes av hva som skjer i California i morgen, sa han, ifølge politico.com.

image: «Jeg vinner presidentvalget»
<B>FIENDEBILDE</B>: Johan McCain trakk fram kampen mot islamsk ekstremisme da han talte på Manhatten tidligere i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media