- Jeg visste at det jeg gjorde var galt

Josef Fritzl (73) snakker ut om overgrepene mot datteren Elisabeth (42).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Josef Fritzl, som har tilstått å ha kidnappet og misbrukt sin datter Elisabeth gjennom 24 år, velger nå å fortelle sin versjon av historien, gjennom et brev formidlet av hans advokat Rudolf Mayer, ifølge The Times.

73-åringen skriver blant annet at han var klar over at det han gjorde mot sin datter var galt.

- Jeg visste at Elisabeth ikke ville de tingene jeg gjorde med henne. Jeg visste at jeg skadet henne, står det å lese i brevet, publisert i det østerrikske magasinet News, og gjengitt av en rekke internasjonale medier.

- Men ønsket om endelig å smake på den forbudne frukt var for sterkt. Det ble en avhengighet, fortsetter han.

Ville ha flere barn

I løpet av årene i fangenskap, fikk Elisabeth syv barn, der ett, en tvilling, døde rett etter fødselen.

En DNA-test bekreftet Elisabeths historie om mangeårig seksuelt mibruk. Hennes far Josef viste seg å være far til hennes barn.

Tre av barna vokste opp i kjelleren sammen med Elisabeth. De tre andre ble plassert utenfor døra til Josef og hans kone Rosemarie og vokste opp som deres fosterbarn.

HADDE IKKE SETT DAGSLYS: Tre av Elisabeths seks gjenlevende barn, hadde ikke vært utenfor kjellerlokalene før de ble sluppet fri i slutten av april. Familien får nå omfattende hjelp på det lokale sykehuset i Amstetten. De har blant annet fått installert en lydtett container, der de kan trekke seg tilbake hvis de ikke ønsker kontakt med omverdenen. Foto: REUTERS/SCANPIX
HADDE IKKE SETT DAGSLYS: Tre av Elisabeths seks gjenlevende barn, hadde ikke vært utenfor kjellerlokalene før de ble sluppet fri i slutten av april. Familien får nå omfattende hjelp på det lokale sykehuset i Amstetten. De har blant annet fått installert en lydtett container, der de kan trekke seg tilbake hvis de ikke ønsker kontakt med omverdenen. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

I brevet forteller 73-åringen at han med vilje unngikk å bruke prevensjon.

- I virkeligheten ville jeg ha barn med henne. Jeg så fram til å få avkom. Det var en vakker idé for meg, å ha en ordentlig familie, også i kjelleren, med en god kone og et par barn.

Storfamilie

73-åringen betror i brevet at han hele livet har ønsket å ha en stor familie rundt seg.

- Jeg har alltid ville ha mange barn. Ikke barn som måtte slik som meg vokse opp alene, men barn som alltid ville ha noen andre å leke med. Jeg har drømt om en stor familie helt siden jeg var en liten gutt.

Politiet har tidligere antydet at Fritzls motiv var nettopp å gjenskape sin første familie med datteren.

- Han hadde i realiteten tre liv. Ett med sin opprinnelige familie, der barna nå er voksne. Ett med adoptivbarna han hentet opp fra kjelleren. Og ett med Elisabeth og barna i kjelleren, sa etterforskningsleder Franz Polzner under en pressekonferanse på tirsdag.

Skaffet Elisabeth jobb

- Jeg visste at det jeg gjorde var galt

Faren, som nå sitter fengslet i påvente av rettssak, forteller at han på et tidlig tidspunkt fikk et behov for å beskytte Elisabeth mot verden, og hennes selv.

Etter at datteren kom i puberteten, følte han at han mistet kontrollen over henne.

- Hun forholdt seg ikke lenger til reglene. Hun tilbrakte nettene på tvilsomme barer, drakk alkohol og røyka. Jeg forsøkte bare å fjerne henne fra denne elendigheten.

73-åringen skal ha skaffet henne en jobb som servetrise, men var veldig misfornøyd med at hun nektet å gå på jobb.

- Hun rømte til og med to ganger og var sammen med dårlige folk. De var ikke noe godt selskap for henne. Jeg hentet henne hjem hver gang, men hun forsøkte å rømme igjen, forklarer han og fortsetter:

- Det er derfor jeg måtte gjøre noe. Jeg måtte skape et sted jeg kunne holde Elisabeth, med tvang om nødvendig, borte fra omverdenen.

24. august 1984 lurte den pensjonerte ingeniøren den da 18 år gamle datteren Elisabeth ned i kjelleren av boligkomplekset der de bodde.

Han dopet henne ned og holdt henne fastbundet den første tiden.

Ville slippe henne fri

Datteren skal, ifølge ham, ha vært fanget i kjelleren i flere måneder, uten at han forgrep seg på henne.

Etter hvert begynte han imidlertid å miste kontrollen, slik han beskriver det, før han en natt gikk ned i kjelleren og voldtok henne.

- Lysten til å ha sex med Elisabeth ble sterkere og sterkere. Det var en ond sirkel. En sirkel hvor det ikke var noe nutvei - ikke bare for Elisabeth, men også for meg selv.

Josef skriver at han på et tidlig stadium forstod alvoret i situasjonen og vurderte gjentatte ganger om han skulle slippe ut datteren.

- Men jeg var redd for å bli arrestert og for at min familie og alle andre der ute skulle finne ut om min forbrytelse. Så jeg utsatte min avgjørelse igjen og igjen. Inntil en dag det var altfor sent å slippe Elisabeth fri og ta henne med opp i huset.

Avslørt av datterens sykdom

Fangenskapet ble avslørt i slutten av april, da Elisabeths eldste datter, Kerstin, ble funnet bevisstløs i besteforeldrenes hus.

19-åringen, som aldri tidligere hadde vært utenfor kjelleren, ble fraktet til sykehuset i Amstetten.

Her ble det konstatert en sjelden og livstruende hjertelidelse.

Sykehuset gikk ut med en oppfordring til Kerstins biologiske mor om å melde seg, slik at de kunne få flere opplysninger jentas medisinske historie.

Kerstin hadde med seg et brev, tilsynelatende skrevet av moren Elisabeth.

Der oppsummerte moren symptomene på datterens sykdom som hadde funnet sted i forkant av sykehusinnleggelsen.

Her fortalte hun også at datteren var redd for andre mennesker og at hun aldri tidligere hadde vært på et sykehus.

Det var dette brevet som utløste politiets mistanke og som førte til at oppholdet i skrekk-kjelleren ble avslørt.

Ble slått

Josef avslører også i brevet at han fra tidlig alder hadde incestuøse følelser for sin mor, Maria.

Hans mor var aleneforsørger og måtte ha flere jobber for å forsørge dem.

- Hun var så streng som det var påkrevd. Hun var den beste kvinnen i verden. Og jeg var hennes mann, på en måte. Hun var sjefen hjemme, men jeg var den eneste mannen i huset, forklarer han og utdyper:

- Men jeg var sterk, nesten like sterk som henne, og jeg lyktes med å undertrykke mine lyster.

Fritzl svigerinne, Christine R., er den eneste i familien som har ønsket å uttale seg i denne saken.

Hun tegner et helt annet bilde av Fritzls mor og hans oppvekst.

- Josef vokste opp uten en far. Moren oppdro ham med bare nevene. Hun pleide å banke ham gul og blå nesten hver dag. Nå må ha gått i stykker inne i ham. Han var ikke i stand til å føle sympati for andre. Han ydmyket søsteren min det meste av tida, sier svigerinnen ifølge den britiske avisa The Independent.

INNRØMMER ALT: Like etter pågripelsen, la Josef Fritzl alle kortene på bordet og tilstod å ha kidnappet og misbrukt sin datter Elisabeth i 24 år.