- Jeg visste det var feil

Jonas Gahr Støre sier elektrifiseringen av sokkelen med kraft fra land nærmest er ferdig. Rødt-leder Marie Sneve Martinussen mener det er en stygg faktafeil og viser til bransjens egne tall.

DUELL: Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Rødt-leder Marie Sneve Martinussen (R) i duell under NRKs partilederdebatt der elektrifisering av sokkelen var et av temaene. Foto: Carina Johansen / NTB
DUELL: Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og Rødt-leder Marie Sneve Martinussen (R) i duell under NRKs partilederdebatt der elektrifisering av sokkelen var et av temaene. Foto: Carina Johansen / NTB Vis mer
Publisert

STAVANGER (Dagbladet): Statsminister Jonas Gahr Støre har i de to siste partilederdebattene i valgkampen arrestert dem som er imot elektrifisering av sokkelen.

Støres budskap har vært at elektrifiseringen av sokkelen med kraft fra land allerede er over. Dersom man er mot elektrifisering i dag, så må man kutte strømmen ut til plattformene som allerede får strøm fra land - som Johan Sverdrup - og sette opp gasskraftverk der.

Seinest i NRKs siste partilederdebatt arresterte Støre Rødt-leder Marie Sneve Martinussen med poenget.

- De som er imot elektrifisering må ta innover seg at vi har elektrifisert veldig mye og mye er allerede vedtatt. De gjenværende prosjektene er allerede vedtatt utbygd.

- Jeg tror det er ett prosjekt igjen som det ikke er tatt stilling til, sier Støre til Dagbladet i etterkant av NRKs siste partilederdebatt.

Støre: Opplyser debatten

Støre sier han ønsker en redeligere debatt om hva debatten om elektrifisering betyr.

- Debatten om man er for eller imot elektrifisering bør opplyses med det. Er man mot elektrifisering er det grunn til å reise spørsmål om noen av de plattformene som går på strøm i dag må gi det fra seg. Det tror jeg ikke motstanderne av elektrifisering mener, sier Støre.

- Rødt sier at de ikke mener det, nei.

- Men det er bare for å illustrere at norsk offshoresektor vil bruke mellom 10 og 15 TWh. Norge har en produksjon på rundt 150 TWh, sier Støre.

KonKraft er en samarbeidsorganisasjon mellom LO, NHO og Offshore Norge i tillegg til fagforeningene på sokkelen og andre organisasjoner.

Målet til KonKraft er «å være premissleverandør for nasjonale strategier for petroleumssektoren».

KonKraft ledes av LO-leder Peggy Hessen Følsvik, som også er sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

Bransjerapport: Trenger 7 TWh

I siste KonKraft-rapport fra mars i år tegnes et annet bilde av behovet for kraft fra land enn det Støre sier.

Statsministeren kunne ikke på stående for etter debatten kommentere rapporten og sa regjeringen ville komme tilbake til Dagbladets spørsmål.

Status i dag er at en forbruksvekst på 6 TWh allerede er besluttet av selskapene. Halten sør, Draugen og Njord, er på listen over besluttede tiltak som ikke har konsesjon. De krever 0,7 TWh med strøm fra land for å bli elektrifisering. Det er dette Støre viser til.

Men i rapporten går det fram at oljeindustrien vil ha minst 7 TWh innen 2030 til prosjekter der endelig beslutning ennå ikke er fattet av selskapene og som ikke er godkjente, påpeker Rødt overfor Dagbladet.

I tillegg er det aktivt arbeid innen oljeindustrien for å finne ytterligere elektrifiseringsprosjekter. Ifølge rapporten er havvind ikke et aktuelt alternativ til kraft fra land i særlig stor grad.

- Utrolig å høre Støre

I pressemeldingen til rapporten står det svart på hvitt at det må «modnes» en lang rekke nye prosjekter som må elektrifiseres innen 2030, hvis klimamålene skal nås:

«Dersom bare de besluttede tiltakene blir realisert, anslås olje- og gassindustriens utslipp å falle med 29 prosent i 2030. Hvis også modne, men ikke besluttede tiltak blir realisert oppnås 35 prosent kutt (det Støre viser til, journ.anm.).

Det viser at det allerede er gjort og gjøres en betydelig innsats, men for å nå målet om 50 prosent kutt i 2030, er det avgjørende å få modnet fram og gjennomført tiltak som i dag er på mulighet og screening nivå hos selskapene.»

Målet om 50 prosent kutt på norsk sokkel ble satt under forhandlingen om oljeskattepakken i starten av pandemien. Det må altså elektrifiseres langt mer enn det Støre viser til for at klimamålet skal nås, ifølge bransjen selv.

Rødt reagerer meget sterkt på at Støre i to strake debatter underspiller hvor mye kraft som trengs fra land for å fortsette elektrifiseringen av sokkelen og nå klimamålene som er satt.

- Støre bløffer. Det er utrolig å høre statsministeren i den siste partilederdebatten. Han gjentar påstanden om at all elektrifisering av sokkelen er vedtatt, og at det er for seint å stanse, sier energipolitisk talsperson Sofie Marhaug i Rødt til Dagbladet.

- For det første er det han som nettopp vedtok elektrifisering av Melkøya. For det andre har oljeindustrien nettopp kommet med en rapport som sier at de vil bruke over 7 TWh mer enn det som er godkjent de neste åra. Han feilinformerer, og gir inntrykk av at politikerne ikke kan trekke i nødbremsen for prosjekter som kan skape kraftkrise over hele landet, sier Marhaug.

Martinussen: - Visste det var feil

Dagbladet møter Rødt-leder Marie Sneve Martinussen i etterkant av debatten og spør hvordan hun oppfattet duellen med Støre der hans retoriske poeng var at hun må fyre opp gasskraftverk på Johan Sverdrup.

- Jeg visste det han sa var feil og jeg forsøkte arresterte ham på det. Det Støre forsøker å påstå er at det ikke er noe mer elektrifisering som skal skje. Hvis det var rett hadde Rødt lagt ned motstanden sin mot elektrifisering, sier Martinussen.

Martinussen er i sin første valgkamp som partileder og sa til Dagbladet TV i etterkant av debatten at det har vært «en bratt læringskurve».

- Jeg syns man skal være ryddig med sine politiske motstandere. Rødt har aldri ment vi skal kutte kablene på sokkelen. Vi mener det er gigantisk strømsløsing de planene som fins i oljeindustrien. Det bare flytter klimagassutslipp og tømmer stikkontakten på land. Det er kraft vi trenger til folk og industri på land.

- Hva tenker du om at LO-Peggy leder KonKraft som sier noe helt annet enn Ap-Jonas?

- Peggy og Jonas kunne kanskje hatt en liten messengertråd på telefonen sin så det hadde blitt ryddet opp ifra forrige debatt og til nå.

Regjeringen: - Ingen mål avlyst

Statssekretær Andreas Bjelland Eriksen i Olje- og energidepartementet kontakter Dagbladet dagen etter debatten for å forklare hva Støre mente. Han viser til at økt forventet forbruk på sokkelen i 2030 er 6 TWh og at det er ett unntak - Draugen/Njord - som er til behandling i departementet.

Så legger han til:

- Det kan ikke utelukkes at det kan komme nye prosjekter i framtida, men det er altså riktig at det er ett aktuelt prosjekt igjen myndighetene må ta stilling til nå.

- Hvor mye forventer regjeringen at utslippene går ned på sokkelen når ikke mer skal elektrifiseres før 2030?

- Status for forventet utslippskutt er 35 prosent, svarer Bjelland Eriksen.

- Er målet om 50 prosent reduksjon i klimautslipp på sokkelen innen 2030 avlyst?

- Det er ingen mål som er avlyst, det jobbes hele tida med å gjennomføre ulike typer tiltak som kan bidra til å redusere utslippene. Det er ingen hemmelighet at vi aktivt jobber med å se på hvordan man kan gjennomføre mer av elektrifiseringsprosjektene med strøm fra havvind, sier Bjelland Eriksen, og avslutter:

- I framtida kan det bli aktuelt med nye elektrifiseringsprosjekter, men de vil ha en helt annen status med havvind enn problemstillingen i dag der vi må ha kraft fra land, sier Bjelland Eriksen.

Frp-støtte til Rødt: - Støre-Bløff

Terje Halleland, energipolitisk talsperson i Fremskrittspartiet, mener Støre bløffer. Uansett hvordan han tolkes.

- Dette er en bløff fra Støre. Enten så bløffer han om behovet for ny kraft, eller så bløffer han om utslippsreduksjonene. Vanlige folk risikerer at Støre bruker deres skattepenger til å elektrifisere sokkelen, som gir en konsekvens på tapte arbeidsplasser på land og høyere strømpriser. Det blir en tap, tap, tap situasjon, sier Halleland.

Han mener målet om 50 prosent innen 2030 er sjanseløst uten mer kraft fra land enn det som er besluttet.

- Du har ingen sjans uten å elektrifisere. Hvis vi snakker om 2030-målet, kan vi snakke om nærmere 22 TWh strøm fra land til sokkelen. Behovet kan være 10 TWh med ny kraft. Dette er kraft vi ikke har i dag og som vil føre til høyere priser for norske husholdninger og industri, sier Halleland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer