- Jeg visste Gordon Brown ville bli en katastrofe

Tony Blair tar et kraftig oppgjør med etterfølgeren i sine memoarer.

KATASTROFE:«Var han vanskelig, til tider til å bli gal av? Ja», skriver Tony Blair om nåværende statsminister Gordon Brown i selvbiografien, «A Journey», som lanseres i dag. Her fra et møte i 2008.  Foto: AFP PHOTO/Shaun Curry
KATASTROFE:«Var han vanskelig, til tider til å bli gal av? Ja», skriver Tony Blair om nåværende statsminister Gordon Brown i selvbiografien, «A Journey», som lanseres i dag. Her fra et møte i 2008. Foto: AFP PHOTO/Shaun CurryVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Til tider var han til å bli gal av, skriver Storbritannias tidligere statsminister Tony Blair om Gordon Brown. I sine memoarer tar han et kraftig oppgjør med etterfølgeren. Det er ingen tvil om hva som er dagens hovedsak i britisk presse når Tony Blair onsdag lanserer sin selvbiografi «A Journey».

I boka forteller han åpenhjertig om samarbeidet med Gordon Brown, som var finansminister under Tony Blair, og som overtok som statsminister da han gikk av. «Var han vanskelig, til tider til å bli gal av? Ja», skriver Tony Blair. «Men han var også sterk, dyktig og briljant, og det var kvaliteter som jeg aldri mistet respekten for.» «Det er lett å si nå, i lys av hans tid som statsminister, at jeg burde stoppet det, men den gang ville det vært så godt som umulig», skriver Blair.

«Katastrofe» I et intervju med avisa The Guardian bekrefter Tony Blair at han mente Gordon Brown ville bli en «katastrofe» som statsminister.

Årsaken er ifølge ham at Gordon Brown gikk bort fra «New Labour»-politikken, Blairs sentrumsorienterte suksessformel fra 1990-tallet og framover. - Labour vant da det var New Labour. Det tapte fordi det sluttet å være New Labour, sier Blair til The Guardian. Labour vant tre valg på rad med Tony Blair som partileder, men i vår tapte partiet regjeringsmakten med Gordon Brown som leder.

Under press I memoarene skriver Blair at Brown utsatte ham for et «ubarmhjertig personlig press» som slet ham ut. Han tror likevel ikke det ville hjulpet å sparke eller degradert Brown. «Hadde jeg gjort det, ville det ført til en alvorlig og akutt destabilisering av partiet og regjeringen, og hans overtakelse som statsminister ville sannsynligvis kommet enda raskere», skriver Blair. Han understreker samtidig at Gordon Brown var en habil finansminister. «Jeg mente, til tross for det hele, til tross for mine egne følelser den gang, at han var den beste finansministeren for landet.»
Beklager tap i Irak I memoarene skriver den tidligere statsministeren også om sin kontroversielle beslutning om å gå til krig i Irak sammen med USA. Tony Blair skriver at han er lei seg for tapene av liv i krigen, men mener det likevel var riktig å gå inn i Irak for å fjerne Saddam Hussein fra makten, kommer det fram i utdrag fra boka som ble offentliggjort tirsdag. «På basis av hva vi vet nå, mener jeg fortsatt at å la Saddam bli ved makten ville vært en større sikkerhetsrisiko enn å fjerne ham», skriver Blair. Ifølge ham ville et Irak med Saddam Hussein og hans sønner ved makten trolig vært mye verre enn dagens situasjon.
(NTB)