- Jeg visste ikke at de ansatte må ha kontrakt på prøvetid

Politiet og Arbeidstilsynet fant flere uverdige forhold på tre bilpleiebransjer i Oslo.

 I ORDEN:  Nestleder for bilpleielokalene hevder at alt er på stell i deres foretning per dags dato. Butikklederen var ikke til stede da Dagbladet besøkte stedet. Det er ikke på dette stedet hvor det ble funnet flasker med urin. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I ORDEN: Nestleder for bilpleielokalene hevder at alt er på stell i deres foretning per dags dato. Butikklederen var ikke til stede da Dagbladet besøkte stedet. Det er ikke på dette stedet hvor det ble funnet flasker med urin. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi får inn mange tips og vi avdekker mange slike saker, sier tilsynsleder i Arbeidstilsynet Erik Beck, til Dagbladet.

12. februar i år gjennomførte Arbeidstilsynet, Skatt Øst, NAV og politiet en felles aksjon mot Smart Bilpleie i Oslo.

Der fant etatene tre utenlandske arbeidstakere som verken kunne oppgi arbeidstid, timelønn, oppholdstillatelse eller om de i det hele tatt fikk betalt, vise Arbeidstisynet-rapporten Dagbladet har fått tilgang til.

- Jeg er nesten helt ny i Oslo-området og jeg visste ikke at de ansatte må ha kontrakt på prøvetid. Det har gått litt fort i svingene, men vi tror det blir orden på sakene nå, sier leder av Smart Bilpleie Anwar Mahmod, til Dagbladet.

«Skitne, våte og kalde» 5. mars undersøkte de offentlige etatene også bilpleielokalene Oljeeksperten AS og BR Kleven Import & Agentur som holder til under samme tak.

Arbeidstilsynet skriver i tilsynsrapporten at «det var ingen på stedet som kunne forklare hvem som jobbet hvor, hvem som jobbet med hva, og det var ingen dokumentasjon på opplæring.»

Knut Gulbrandsen står som utleier av vaskehallen. For ett år siden var han leder for Oljeeksperten AS.

- Alle verksteder som blir undersøkt får noen pålegg, vi også. Problemene er rettet opp, nå foregår det ingen ulovligheter. Det var en ansatt i Oljeeksperten uten arbeidstillatelse i Norge, han er også borte nå, sier Gulbrandsen til Dagbladet.

«Urinerte på flasker» Arbeidstilsynet fant også en campingvogn vegg i vegg med vaskehallen.

«Det var hevet over en hver tvil at det bodde flere personer i vognen (...) og de hygieniske forholdene var under en hver kritikk. Personene som bodde i vognen urinerte på brusflasker i plast.»

- Jeg husker ikke hvor lenge vognene har stått der ute, men det var ingen som bodde i den permanent. Det er antageligvis noen som har brutt seg inn, sier Gulbrandsen.

Han har nå leid bort parkeringsplassen hvor campingvognen sto på tidligere og vognen er fjernet.

- Det er ingen som har jobbet her som har bodd i den campingvognen. Vi har forsøkt å finne ut hvem som bodde i den, men uten hell. Og hvis det lå noen å sov der, så blåser jeg i det, sier han til Dagbladet.

- Slaveri 28. april skrev Dagbladet om funn Arbeidstilsynet og de andre offentlige etatene gjorde etter en aksjon mot Lambertseter bilpleie.

Inne i vaskehallen og garasjeanlegget fant de ut at minst sju av arbeiderne hadde ikke gyldig arbeids- og oppholdstillatelse.

- Når vi opplever sånne tilfeller som dette er det vanskelig å ikke bli personlig berørt som menneske. Man kan kalle det en moderne form for slaveri, sier inspektør Knut Morten Alvestad i Arbeidstilsynet til Dagbladet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få kontakt med lederen til BR Kleven Import & Agentur. Sjefen for Oljeeksperten ønsket ikke å kommentere saken til Dagbladet og henviste til advokat som ikke var satt inn i saken da Dagbladet kontaktet ham.

Politiet har opprett sak og anmeldt forholdet mot nevnte bilpleielokaler.

- Vi ønsker etterforske disse sakene. Det er generelt altfor mange som jukser i bilpleiebransjen, sier politiførstebetjent Alf Fredriksen til Dagbladet.

Flere uverdige forhold Dette er ikke første gang politiet finner uverdige forhold i et bilpleielokale. Da politiet og Arbeidstilsynet aksjonerte mot Lambertseter bilpleie fikk de sjokk. Blant søppel, plastposer og møkk bodde det flere afghanske asylsøkere som jobbet på bilverkstedet.

Dagbladet har også vært med da politet aksjonerte mot en annen bilpleieforetning.

Det endte med at to personer ble arrestert, mistenkt for å ha utnyttet sårbare mennesker og fått dem til å jobbe 12-timersdager for bare 33 kroner i timen.

 AKSJON:  12. februar i år gjennomførte Arbeidstilsynet, Skatt Øst, NAV og politiet en felles aksjon mot Smart Bilpleie i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AKSJON: 12. februar i år gjennomførte Arbeidstilsynet, Skatt Øst, NAV og politiet en felles aksjon mot Smart Bilpleie i Oslo. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer