- Jeg visste ikke hva fellesgjeld var

Kjøpte likevel ti leiligheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 28-åringen trodde han skulle gjøre et kupp i boligmarkedet. I stedet brant han seg kraftig da han kjøpte ti hybelleiligheter i prosjektet «The Academy» i Nydalen i Oslo, ifølge VG.

- Jeg legger ikke skjul på at jeg har vært kjempedum. Men jeg visste ikke hva fellesgjeld var. Leiligheter var gull for to-tre år siden, sier han til avisa.

28-åringen betalte et forskudd på til sammen 500.000 kroner for de ti hyblene på ca 16 kvadratmeter stykket. Han trodde at han skulle videreselge hyblene med fortjeneste. Det gikk ikke. Og med innskudd og fellesgjeld koster hyblene 9 millioner kroner.

Kjøper mener at Notar eiendom ikke informerte ham godt nok om risikoen ved prosjektet, noe Notar avviser bestemt overfor VG.

Mange advarsler

Det har ikke manglet på advarsler mot små lavinnskudds-leiligheter med høy fellesgjeld de siste årene. En rekke eksperter advarte kraftig mot denne typen leiligheter allerede for tre år siden, i Dagbladet.

Uvanlig samstemte eksperter har de siste årene påpekt at den historisk lave renta, kombinert med lav inngangspris og lang avdragsfrihet på fellesgjelda for slike leiligheter, har fått mange unge boligkjøpere til å gå i fella:

Prisen for leilighetene ser mye lavere ut enn den egentlig er. Og rentesvingninger rammer knallhardt for leiligheter med stor fellesgjeld.

SMART?: 28-åringen kjøpte seg 10 leiligheter i boligprosjektet The Academy i Nydalen. Konseptet føyer seg inn i bølgen av nye borettslag i storbyene, med små leiligheter, lave innskudd og høy fellesgjeld. I prospektet fristes det med flatskjermer og maksimal arealutnyttelse. Faksimile fra nettsidene til boligprosjektet «The Academy»
SMART?: 28-åringen kjøpte seg 10 leiligheter i boligprosjektet The Academy i Nydalen. Konseptet føyer seg inn i bølgen av nye borettslag i storbyene, med små leiligheter, lave innskudd og høy fellesgjeld. I prospektet fristes det med flatskjermer og maksimal arealutnyttelse. Faksimile fra nettsidene til boligprosjektet «The Academy» Vis mer

Og resultatet begynner å vise seg. Dagens Næringsliv advarte i går om at krisen i nyetablerte borettslag kan gi konkursras og dra med seg store deler av boligmarkedet

- Antallet begjæringer om tvangssalg av borettslagsandeler øker kraftig. Jeg tror det er en reell fare for at vi ganske snart ser den første konkursen med tvangssalg av et helt borettslag, sa partner Thorvald Nyquist i advokatfirmaet Deloitte til DN.