- Jeg viste dem bilder av andre unger

Josef Fritzl lærte barna om livet utenfor kjelleren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet): Josef Fritzl mener at han gjorde alt for at «kjellerbarna» skulle få et godt liv. Østerrikske medier har nå fått fatt i hele den 130 siders lange rapporten fra den psykiatrisk sakkyndige, som har undersøkt 74-åringen før rettssaken.

- De fikk leker, en gyngehest og til og med kjæledyr, sier Fritzl.

- Jeg tok også med skolebøker ned i kjelleren, slik at barnas mor kunne gi dem undervisning, fortalte Josef Fritzl (74) under ett av seks møtene hvor han ble undersøkt av psykiater Adelheid Kastner.

En drøm
Voldtektsforbryteren som holdt sin egen datter som sexslave i 24 år, fortalte til den sakkyndige at han sluttet å ha sex med sin egen kone samme dagen som han tvang Elisabeth (24) ned i kjelleren. Drømmen om å holde henne som sitt personlige - og hemmelige - leketøy, fikk han allerede da han sonet en voldtektsdom seint på 60-tallet, ifølge rapporten.

Men overfor psykiateren sier han at den utløsende årsaken til at Elisabeth ble bortført og lenket til en påle i kjelleren de første månedene, var at hun hadde begynt å bruke narkotiske stoffer. Derfor mener Fritzl fremdeles i dag at hans handling var korrekt.

Men likevel medgir Fritzl at en livsdrøm gikk i oppfyllelse for ham, da han «omsider hadde et menneske som bare tilhørte ham». Han filosoferer, ifølge rapporten, over at han aldri kunne være trygg på at ekteskapet med Rosemarie ville holde for resten av livet.

Hvis Fritzl møtte motstand hos Elisabeth eller noen av barna de to fikk nede i kjelleren, så måtte de regne med voldsomme sanksjoner. Fritzl medgir at han kunne slå av lyset og la dem sitte i mørket - sultne og uten mat - i mange dager av gangen.

Det framgår av rapporten at Elisabeth også har fortalt om disse formene for grusomme avstraffelser i ett av sine til nå hemmeligholdte rettslige avhør, som ble gjennomført i juli.

HOLDT FAMILIEN FANGET: I dette huset holdt Josef Fritzl familien fanget. Foto: Lise Åserud/Scanpix
HOLDT FAMILIEN FANGET: I dette huset holdt Josef Fritzl familien fanget. Foto: Lise Åserud/Scanpix Vis mer

Psykiateren konstaterer at Josef Fritzl har en pervers og sadistisk innstilling til alle andre mennesker. Dette skyldes, ifølge rapporten, hans egen oppvekst hos en enslig mor som var følelseskald og sterkt voldelig overfor ham - helt til han i puberteten begynte å ta igjen. Ifølge rapporten konstruerte han sin egen verden og han ble en mester i å manipulere situasjoner, slik at de i hans eget verdensbilde skulle fortone seg udramatiske.

Derfor er han også totalt uforstående i forhold til andre menneskers følelser og reaksjoner, ifølge rapporten.

I rapporten kommer det også fram at Fritzls mamma var den eneste i Amstetten som nektet å gå i bomberommet da Østerrike ble bombet av de allierte under krigen. Fritzl var så livredd at han skalv av redsel over hele kroppen - av lettelse over ikke å ha mistet sin eneste forsørger - når alarmene ble avblåst.

Skrek av smerte
For å illustrere hvor grusom moren hans var, forteller Fritzl om en gang han hadde vanskeligheter med å late vannet. Det gjorde så vondt at han skrek av smerter, men mora nektet å ta ham med til lege. Det gjorde hun først etter sterkt press fra ei nabokone. Doktoren slo fast at han led en innsnevring i urinrøret som måtte behandles umiddelbart.

Når Fritzl blir spurt om hva han tenkte i forhold til de barna som måtte tilbringe hele barndommen og ungdomstida i en trang kjeller - der de flere ganger i uka var ufrivillige vitner til at moren ble brutalt voldtatt av deres egen far - svarer han med å peke på alle de gode tingene han gjorde for barna sine.

- Jeg viste dem bilder av andre unger som leker lykkelig mens sola skinner. På denne måten skulle barna mine forstå at det også fantes en annen verden «der ute», sier Fritzl.

At nettopp slike fotografier funksjonerte som ren tortur for dem som var tvunget til å vegetere i en fuktig, mørk og kald kjeller - falt ham aldri inn. Dr. Kastner mener at han ikke er i stand til å forstå andre menneskers lidelser - bare sine egne.

Skammer seg

- Jeg viste dem bilder av andre unger

Josef Fritzl medgir at han skammer seg over voldtektene mot datteren. Det var derfor han aldri så henne i ansiktet når han forgrep seg på Elisabeth. Likevel skulle det bli hans livs sjokk, da hun til slutt avslørte ham som en av de mest avskyelige forbrytere i Østerrikes historie. Han skal ha vært overbevist om at hun ville holde kjeft overfor myndighetene etter han ga etter for bønnene og lot henne bli med for å besøke den dødssyke datteren Kerstin (19) på sykehuset.

Han hadde forventet at Elisabeth skulle holde løftet sitt om taushet.

- Den eneste grunnen til at jeg ga henne så mange barn, var at hun skulle bli hos meg for alltid. Ja, en kvinne med seks unger er vel ikke attraktiv for andre menn, sier Fritzl.

Vil løslates

I dag sitter Josef Fritzl i varetekt og håper - og drømmer om - muligheten for nåde hos dommerne når saken kommer opp i begynnelsen av 2009.

«Han tror på muligheten for en kort straff, slik at han kan tilbringe sin livsaften sammen med Rosemarie. Nå argumenterer han at den eneste fornuftige løsningen i hans tilfelle, vil være å slippe ham ut så hurtig som mulig - slik at han gjennom forretningene sine kan fortsette å finansiere familien sin», heter det i rapporten.

Om seg selv sier Fritzl at han betrakter seg selv som en vulkan og at han inne i seg har en «flod av destruktiv lava som knapt nok er til å bremse». Men han mener også at det må «befinne seg en god kjerne et sted inne i ham».

- Jeg kunne jo ha funnet på langt verre ting enn å sperre inne min egen datter i kjelleren, hevder Josef Fritzl.

- DE FIKK LEKER: Josef Fritzl mener han gjorde alt for at familien skulle ha et godt liv i kjelleren.