Jeger drept av bjørn

Svensken ble funnet like ved norskegrensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En svensk elgjeger i 60-åra ble i morgentimene i dag funnet drept i skogen ved Valsjöbyn i Jämtland, like ved norskegrensa, skriver Östersunds-Posten.

Mannen skal være bosatt i Malmköping. Han skulle startet elgjakten sammen med et jaktlag i Valsjöbyn i dag. Da mannen ikke dukket opp som avtalt ved sjutiden, startet jaktkameratene leting etter ham.

Bare en halv time senere ble jegeren og hans hund funnet drept utenfor hytta der de overnattet. Hytta ligger bare 400 meter fra sentrum av Valsjöbyn.

- Dette var helt klart ventet. Det samme skjer i Nord-Amerika og i Sibir, sier oppsynsmann Lars Svanberg til den svenske avisa Expressen.  

Avisa skriver at mangel på bær, bjørnenes hovedføde, har gjort dyrene sultne og aggressive. Dermed søker bjørnene inn mot områder med mennesker på jakt etter mat.

- Bjørnene har etterlatt seg uvanlig mange spor langs veiene. De har også jaktet aktivt på elg, noe de vanligvis bare gjør på våren, sier Svanberg.

Bjørnen er så langt ikke funnet, men politiet regner med å få fellingstillatelse av länsstyrelsen.

Uvanlig

SPERRET AV: Stedet der den døde jegeren ble funnet er nå avsperret av politiet. Foto: Johan Axelsson/Östersundsposten
SPERRET AV: Stedet der den døde jegeren ble funnet er nå avsperret av politiet. Foto: Johan Axelsson/Östersundsposten Vis mer

Det er veldig uvanlig at mennesker angripes av brunbjørn, siden vi ikke naturlig inngår i det store dyrets næringskjede. Unntakene skyldes som regel at bjørnen er skadeskutt, at ei binne er blitt overrasket med unger, eller at man er kommet for nær et av bjørnens bytter.

Det er tre år siden en 40-årig jeger ble tatt av bjørn i Norrbotten. Den gang ble ei skadeskutt og svært aggressiv binne sporet opp og felt noen dager seinere. Før det hadde ikke mennesker blitt tatt av bjørn i traktene siden 1902.

Jeger drept av bjørn