VEKKER REAKSJONER: Dette bildet, som viser døde mink og påskriften "Fuck NOAH", provoserer NOAH og internettbrukere. Dagbladet har fått tilllatelse til å bruke bildet via en kjenning av fotografen. Foto: Privat. 
VEKKER REAKSJONER: Dette bildet, som viser døde mink og påskriften "Fuck NOAH", provoserer NOAH og internettbrukere. Dagbladet har fått tilllatelse til å bruke bildet via en kjenning av fotografen. Foto: Privat. Vis mer

Jeger la ut bilde med «Fuck NOAH» skrevet i døde mink - nå vil dyrevernerne gå til politiet

Bilde av døde dyr vekker reaksjoner. - Såpass må NOAH tåle når de er ute etter å ta jegere, svarer jeger. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et bilde som i går ble postet på facebooksiden Rovdyrdebatt har skapt sterke reaksjoner.

Bildet viser budskapet «Fuck NOAH» - skrevet i døde minker.

«Rovdyr kan brukes til mer enn pels, tro det eller ei. Her er f.eks en kort beskjed skrevet til alle jegeres favorittdyrevernorganisjon. Tenk miljø! Ikke bruk papir når vi kan bruke døde minkkropper. Neste prosjekt bør være å skyte nok ulv til å sende NOAH samme beskjeden lesbart fra månen.. », skriver jegeren som postet bildet på gruppa.

Leder Siri Martinsen i NOAH reagerer kraftig.

- Det vitner ikke om et respektfullt syn på dyr, for å si det mildt, og vi vil nok snakke med politiet om dette på bakgrunn av holdningen til dyrene, koblet med trussel om å skyte ulver og helheten i meldingen. Det er all grunn til å spørre hvordan en person som besitter våpen og har rett til å skyte dyr behandler dyrene han jakter på når det uttrykkes slike holdninger ved bruk av døde dyr mot en organisasjon som jobber med dyrevern og dyrs rettigheter, sier Martinsen.

Bekymret

Hun er bekymret over holdninger om dyrevelferd i enkelte jaktmiljøer, og oppfordrer politiet til å i større grad etterforske jaktrelaterte overgrep mot dyr.

- Der tror vi det er store mørketall, og at mange folk som er i miljøet selv er redde for å si fra. Her er det noe som absolutt bør ryddes opp i, og som antagelig går sterkt utover dyr som ingen andre enn jegeren i skogen har noe særlig kontroll med, sier Martinsen.

Hun er ikke den eneste som reagerer på bildet, som skaper reaksjoner både på facebookgruppa hvor det ble postet, og utenfor gruppa.

- NOAH opplever at det er jaktrelaterte overgrep mot dyr tipsere er reddest for å rapportere. Vi ser at også Økokrim har meldt om at rovdyrjakt kan tiltrekke seg folk som har lavere terskel for inhumane handlinger mot dyr. Sett i lys av at det er frykt for å kritisere respektøs behandling av dyr i endel jaktmiljøer, er dette bildet også meget problematisk, fortsetter Martinsen

«Lavmålet har nådd sitt absolutte bunnpunkt med dette bildet», skriver en av medlemmene i «Rovdyrdebatt»-gruppa.

«Man leker ikke med døde dyr uansett om de er uønsket eller ikke. Respekt for dyr», skriver en bruker på facebookgruppa Rovviltets Røst, hvor reaksjonene også har haglet.

Bildet ble postet av jeger Rune Nilsen fra Froland.

- Det var et bilde jeg fikk tilsendt, og som jeg syntes var litt artig. Jeg ser at folk kaller det usmakelig, og det kan jeg forstå. Jeg innrømmer at det er litt smågøy å irritere vernere en torsdagskveld, og jeg liker å provoserende litt noen ganger, sier han.

Samlet opp over tid

Han sier det ikke er han som har tatt bildet, men en kjenning. Samtidig legger han ikke skjul på at han stiller seg bak budskapet til NOAH.

- Dette er ikke ment til enkeltpersoner, men til NOAH som organisasjon, for jeg har rett og slett fått dem i vrangstrupen, sier jegeren, som tror mange andre jegere er enig med ham i synet på NOAH.

- Jeg synes NOAH må tåle såpass når du er ute etter å «ta» jegere.

- Hva med det du skrev i innlegget?

- Det var en drøy spøk, eller humor om du vil. Det er jo faktisk ikke mulig å skyte nok ulv til å skrive «Fuck NOAH» så du kan lese det fra månen. Det skjønner også Siri, sier han.

Nilsen kjenner jegeren som har skutt minkene på bildet, og understreker at de er jaktet på lovlig vis.

De skal heller ikke være skutt på samme dag, men er blitt samlet opp over tid.

- Hva er det med NOAH som får deg til å reagere?

- Det er det helt blinde dyrevernet de holder på med. Alle jegere er enige at et visst dyrevern må til, men det underliggende i NOAH er at de egentlig vil at hele Norge skal være veganere. Normale dyrevernorganisasjoner har jeg ikke noe problem med, men de som er helt ekstreme og på ytterkanten har jeg ingenting til overs for, sier han.

- Stort sett gode folk

Han anklager organisasjonen for å drive med trakassering og grunnløse anmeldelser mot jegere; en påstand NOAH selv avviser.

Et eksempel jegeren bruker er en sak for noen år siden da NOAH gikk etter minkjegere ved å levere videoer av hund som rev i hjel mink på jakt til politiet.

- Minkjegere er stort sett gode folk som gjør en viktig jobb for kysten og fuglelivet der ved å jakte på et svartelistet dyr, og det er derfor det er så kjedelig at NOAH ettergår dem på den måten, sier han.