- Jeger sjenert, ikke arrogant

Thorbjørn Jagland har ett stort ønske for valgkampen: Han vil så gjerne være vittig, ledig og avslappet i sitt møte med folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om han bare visste hvordan, skulle han gjerne ha forandret bildet av seg selv som bundet og tilbakeholden, innrømmer Ap-lederen overfor Dagbladet.

- Jeg er jo et ganske sjenert menneske. Til tider kan det føre til at folk mener jeg er arrogant, men det er jo rett og slett uttrykk for sjenanse, sier Jagland.

Jobber med seg selv

Etter sommerferien går han inn i valgkampen med lav personlig popularitet. Jagland erkjenner sine styrker og svakheter. Å gjøre noe med dem, er derimot ikke like lett.

- Målsetningen for meg i valgkampen er helt klart å være slik som jeg er på mitt beste. Slik jeg er når jeg er i interne partiforsamlinger, vil jeg også være i møtet med folket. Det følte jeg at jeg klarte i valgkampen i 1997. Så har det i perioder kanskje vært dårligere. Det må jeg bare ta til etterretning, sier Jagland.

Gjør Ap et dårlig valg i september, vil ikke kritikken mot hans svake sider forstumme. Fordi Jagland får skylden, kan valget bli den første steinen som raser ut av muren som nå beskytter ham i partiet og fagbevegelsen.

- Er du enig i kritikken om at du er vittig, ledig og avslappet i interne partisamlinger, mens du er bundet og tilbakeholden i møte med folket?

- Ja, jeg tror det er riktig. Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men jeg skulle ønske noen kunne si meg hvorfor. Men hvis folk sier at det er slik, så er det sikkert slik. Jeg prøver å jobbe med dette, men vil ikke gjøre meg annerledes enn det jeg er, sier Jagland til Dagbladet.

- Godt nok for meg

- Jeg setter pris på det som er skrevet om meg i pressen om at jeg analyserer samfunnet i dybden. Politikken som utformes må være framtidsrettet. Det er godt nok for meg. Jeg tror det er det som holder i lengden.

- Blir du oppfattet i pressen annerledes enn du ser deg selv?

- Det tror jeg nok alle som er i medienes søkelys vil si. Men jeg tror de som ser meg er best til å bedømme. Den kritikken jeg får prøver jeg å ta på en positiv måte.

- Er du forberedt på at det kan bli diskusjon om lederskapet i Ap på landsmøtet i 2000?

- Det må man være hver gang, sier Thorbjørn Jagland.

BORTE BRA, HJEMME BEST:- Jagland setter pris på de mange artiklene pressen skriver om han.