Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sjeldent vikingfunn:

Jegeren Einar snublet over tusen år gammelt vikingsverd: - Helt uvirkelig

- Det er utrolig at det er så intakt og fint, sier Einar Åmbakk.

TUSEN ÅR: Fire kamerater fant plutselig et sverd i Reinheimen, og tok det med til en arkeolog som kunne fortelle at sverdet var over 1000 år gammelt og har tilhørt en viking. Video: Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland fylkeskommune Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire kamerater var på reinjakt i et område med mye stein og ulent terreng. Samtidig som Einar Åmbakk tok seg forsiktig fremover, så han en rusten gjenstand som lå delvis skjult i steinene.

Se funnet i videoen over

- Uten å tenke noe mer over det ble jeg nysgjerrig og dro det frem, og så plutselig at det var et sverd, sier Åmbakk til Dagbladet.

Vikingsverd

Etter å ha dratt opp sverdet satt jaktlaget seg ned for å diskutere funnet. De ble enige om at sverdet ikke var laget i «nyere tid», og tok det med ned fra fjellet og til en lokal arkeolog. Arkeologen overrasket jegerne med å si atsverdet stammer fra vikingtida. Det bekrefter arkeologen også til Dagbladet.

FUNNSTEDET: Einar Åmbakk (til høyre) og turkamerat Geir Inge Follestad der de fant sverdet. Foto: Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland Fylkeskommune
FUNNSTEDET: Einar Åmbakk (til høyre) og turkamerat Geir Inge Follestad der de fant sverdet. Foto: Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland Fylkeskommune Vis mer

- Dette er et kjent sverd fra rundt 900-tallet, sier fylkesarkeolog Espen Finstad til Dagbladet.

- Det er et tveegget sverd som er skarpt på begge sider av klingen. Det er ca én meter langt, og det er innmari godt bevart, sier Finstad, som også er daglig redaktør i den brearkeologiske siden Secrets of the ice.

Åmbakk synes det er spesielt å ha funnet et så gammel sverd.

- Sverdet var meget godt bevart, dermed trodde jeg ikke at det kunne være over tusen år gammelt. Det hadde jeg aldri trodd, sier 47-åringen fra Ørsta.

Funnet i rekordhøyde

Vikingsverdet ble funnet i svært god behold, og til tross for mye rust var det både tungt og skarpt, kan Åmbakk fortelle. Årsaken til at sverdet holdt seg så godt, tror arkeologen er fordi det ble funnet på rekordhøyden 1640 meter over havet.

1 METER: Vikingsverdet ble tatt med til arkeologene, og ble målt til å være over en meter langt. Foto: Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland Fylkeskommune
1 METER: Vikingsverdet ble tatt med til arkeologene, og ble målt til å være over en meter langt. Foto: Espen Finstad, Secrets of the Ice/Oppland Fylkeskommune Vis mer

- Veldig ofte finner vi vikingsverd som ble begravet med vikingene, og da er de tildekket med jord og ofte i ganske dårlig forfatning. I dette tilfellet er sverdet funnet i høyden uten å være tildekket av jord. Dette er faktisk det sverdet som er funnet høyest i hele Norge, sier fylkesarkeologen.

På grunn av funnet dro arkeologene og jaktlaget tilbake til området, uten å finne noen flere vikinggjenstander.

Setter i gang fantasien

Selv om tilfeldigheter sørget for at vikingsverdet ble funnet, så er det ikke uvanlig at det blir gjort arkeologiske funn i Reinheimen.

- Vi visste at det var blitt funnet mye annet der oppe, sier Åmbakk.

- Vikingene drev med mye reinfangst her oppe. Dette var nærmest et industriområde for vikingene, så man kan se for seg en rik høvding som har kontrollert fangsten i området som har mistet sverdet sitt. Hvis ikke så kan det være at en viking har rotet seg vekk i tåken, og omkommet. Sverdet var vikingens kjæreste eiendel, så det ble ikke bare mistet sånn uten videre, sier Finstad.

Åmbakk synes det er spesielt å tenke på at en viking har holdt sverdet han fant.

- Det hadde vært utrolig artig å vite hvem det har vært sitt og hvordan det havnet der. Kanskje er det Olav den hellige sitt sverd, han var jo på flukt i gjennom dette området, avslutter Åmbakk med fornøyd latter.

MYE VIL HA MER: Fylkesarkeologene tok med seg turfølget opp for å se om de kunne finne flere vikinggjenstander. Foto: Espen Finstas, Secrets of the Ice/Oppland Fylkeskommune
MYE VIL HA MER: Fylkesarkeologene tok med seg turfølget opp for å se om de kunne finne flere vikinggjenstander. Foto: Espen Finstas, Secrets of the Ice/Oppland Fylkeskommune Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!