Jegervideo på YouTube kan gi seks års fengsel

Fem nordmenn lekte seg i New Zealand, og skjøt flere truede dyrearter. Nå sender Newzealandske myndigheter saken over til norske Økokrim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Tidligere i år ble fem nordmennene kjente da de foreviget sin blodige og høyst ulovlige jakt i New Zealand på YouTube.

I videoen skyter og dreper de flere freda dyrearter som kenguru, harer og duer.    

Dette har fått New Zealanderne til å se rødt — nå har myndighetene i landet sendt over en rapport til Økokrim, melder nzherald.co.nz

100 000 dollar i botKengurudyret wallaby er en av de mest beskyttede artene, og man risikerer en bot på over 100 000 newzealandske dollar samt fengsel inntil et år for å ta livet av et av dyrene.

Blant de andre dyre artene som skal være skutt er også de freda gemser,  harer, andearten maorirustand  samt den totalfredede maoriduen. 

Newzealandske myndigheter har nå identifisert de fem mennene som opptrer i YouTube-videoen.  

Idioter Myndigheter har også utarbeidet en rapport om nordmennene hvor de også kommer med en rekke anbefalinger til norske myndigheter. Rapporten er sendt til både landets naturvernminister Kate Wilkinsons kontor og til norske Økokrim som skal avgjøre hva som skal skje med de fem.  

Naturvernminister Wilkinson skal ha blitt svært opprørt da hun så videoen:

FREDA DYREART: Her står en av nordmennene fra videoen med det som trolig er en freda wallaby. Tar man liv av denne risikerer man 100 000 newzealandske dollars i bot, og ett års fengsel. Foto: YouTube
FREDA DYREART: Her står en av nordmennene fra videoen med det som trolig er en freda wallaby. Tar man liv av denne risikerer man 100 000 newzealandske dollars i bot, og ett års fengsel. Foto: YouTube Vis mer

— Personlig skal jeg arbeide for at disse karene aldri får innreisetillatelse hit til landet igjen. Det er horribelt at idioter som de skyter fugler som vi legger ned så mye jobb i å beskytte, sier miljøvernministeren i vrede over videoen hun har sett.    

Seks års fengsel Nå som Økokrim blandes inn i saken kan mennene risikere å bli dømt etter paragraf 152 b i lovverket:  

— Lovverket og straffelovens paragraf 152 b åpner for det. Den har en strafferamme på seks års fengsel, har politiadvokat Aud Slettemoen ved Økokrim tidligere sagt til Dagbladet.  

- Dersom det er snakk om jakt på utrydningstruede dyrearter, som vi ikke vet ennå, ser vi svært alvorlig på det, sier Slettemoen, og opplyser at listen over lovbrudd kunne vært mer omfattende om tilsvarende hendelse hadde funnet sted på norsk jord.
— Gjorde ikke noe galt En av mennene i videoen har tidligere sagt til Dagbladet at de totalt var «fem mann på jakt- og fisketur» på New Zealand før jul, men at de ikke gjorde noe galt.

— Har dere skutt fredede fugler?

— Nei, vi har ikke gjort noe ulovlig. Jeg har ikke flere kommentarer, sa mannen til Dagbladet.

SKYTEVIDEO: Bilde skrytevideo, hvor nordmenn har jaktet i New Zealand. Foto: YouTube
SKYTEVIDEO: Bilde skrytevideo, hvor nordmenn har jaktet i New Zealand. Foto: YouTube Vis mer