Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«#jegharopplevd å få mynter sluppet ned i toppen av mannlig leder»

Fortellinger om seksuell trakassering fyller Twitter

STARTET HASHTAGGEN: Charlotte Myrbråten, debattredaktør i Fett og Hilde Sofie Pettersen, ansvarlig redaktør i Fett. Foto: Kristine Ristesund (av Pettersen)
STARTET HASHTAGGEN: Charlotte Myrbråten, debattredaktør i Fett og Hilde Sofie Pettersen, ansvarlig redaktør i Fett. Foto: Kristine Ristesund (av Pettersen) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Er seksuell trakassering noe alle kvinner opplever? Etter «Trygdekontoret»s pornosketsj har det brutt ut en debatt, og særlig etter Cathrin Svanevik Frøyens kronikk i Aftenposten.

Det feministiske tidsskriftet Fett svarte med å opprette taggen #jegharopplevd og oppfordret kvinner til å dele sine historier. Det er mange hundre tweets med hashtaggen etter få timer.

- Må slutte å ha meninger
«#jegharopplevd å bli fortalt av en mann at jeg må slutte å ha så mange meninger, hvis jeg noen gang ønsker å få meg kjæreste», skriver @amandaschei.


å bli fulgt etter fra utested og helt hjem. Måtte få hjelp av fremmed for å komme meg inn døra og få låst», skriver @FuchsiaBlix.

Anette Garpestad, også kjent som @Bokdama skriver: « å få ubehagelige tekstmeldinger etter å ha publisert kronikker. Jeg politianmeldte dem. Henlagt, selvsagt.»


Linn Winsnes Rosenborg skriver: å få en mannehånd under skjørtet på dansegulvet. Kun strømpebuksen som hindret hans fingre i å komme under trusen min.

Menn oppfordrer til å følge
Det er også flere som har svart anonymt i kommentarfeltet. Og mange menn som oppfordrer til å følge hashtaggen. I sosiale medier-ånd, sendte vi en innboksmelding på facebook til Fetts debattredaktør Charlotte Myrbråten og ansvarlig redaktør Hilde Sofie Pettersen.

- Jeg havnet på en facebooktråd der flere hevdet at seksuell trakassering og utrygghet i byen er «anekdoter» og noe kvinner overdriver. Dessverre har veldig mange jenter jeg kjenner i en eller annen form opplevd uønsket oppmerksomhet, sier Charlotte Myrbråten.


- Vi ønsket bare å vise at dette er erfaringer mange har, så de kvinnene den siste tiden har stått frem med sine erfaringer ikke må være mistenkeliggjort alene. Det er ikke for å fremstille noen som offer, men bare for å vise hvor utrolig mange slike fortellinger som finnes, sier Myrbråten.

Ikke alle kjenner seg igjen
- Hva med alle som ikke har opplevd? Mange kvinner som ikke kjenner seg igjen.

- Det er supert at ikke alle kjenner seg igjen i alt. Heldigvis er det langt fra like utbredt her som i mange andre land. Men veldig mange kjenner seg igjen i noe, og vi ønsker å vise mangfoldet for å understreke at dette fortsatt skjer selv om ikke alle får det med seg eller erfarer det direkte selv, sier Hilde Sofie Pettersen, og forteller at også har meldt fra om ting de har sett.


- De har delt erfaringer om at de for eksempel opplever at venninner bruker dem som «skalkeskjulkjærester» på byen fordi enkelte beilere respekterer det mer enn kvinnens nei.

- Hvorfor mener dere det er en del av kulturen og ikke enkeltstående hendelser med enkeltstående drittsekker?


De aller fleste menn respekterer kvinners grenser og ønsker ikke at kvinner skal føle seg utrygge, men dessverre ikke alle (det er også nitrist at også menn kan oppleve denne typen uønsket oppmerksomhet). Også i Norge finnes dårlig kvinnesyn, sier Myrbråten.

- Vi lar det skje
- Det er for utbredt til å ansees som kun problemer den enkelte årsaker, supplerer Pettersen.

- Dette er også noe vi LAR skje, det får skje så sanksjonsløst. Guttegjengen klapper hverandre på skuldra for at de snakker ned jenter som ikke vil ligge med dem, og en godt utdanna fyr som Kjetil Rolness reagerer på kronikken til Frøyen med å spørre om det ikke er «paranoide generaliseringer om menn».


Det handler ikke om at alle menn trakasserer kvinner, utdyper Pettersen.

- Slik er det absolutt ikke. Men det handler om at veldig mange kvinner opplever seksuell trakassering på ulike vis. Og det er ikke noe man kan bagatellisere. Heldigvis er dette også noe mange menn markerer sterk avstand fra.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling