Jehovas vitner

Jehovas vitner får beholde statsstøtten

Det vakte sterke reaksjoner da Jehovas vitner gikk ut og fortalte at medlemmer risikerte å bli ekskludert dersom de stemte ved politiske valg. Nå har Fylkesmannen konkludert at menigheten likevel får beholde statsstøtten.

HAR FÅTT STATSSTØTTE-SVAR: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og statssekretær Jorunn Hallaråker. Foto: NTB Scanpix
HAR FÅTT STATSSTØTTE-SVAR: Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad og statssekretær Jorunn Hallaråker. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I september ba barne-og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) Fylkesmannen i Oslo og Viken vurdere statsstøtten til Jehovas vitner.

Bakgrunnen for Ropstads henvendelse var uttalelser fra trossamfunnets talsmann Dag-Erik Kristoffersen til Vårt Land i sommer, der han gjorde det klart at vitner som stemmer ved politiske valg vil bli ekskludert fra menigheten.

At medlemmer ikke får stemme ved valg, er ikke et «juridisk holdbart grunnlag» for å trekke statsstøtten tilbake, heter det i vedtaket fra Fylkesmannen i Oslo og Viken som kom mandag.

Videre skriver Fylkesmannen at det er en grunnleggende rettighet for norske borgere å stemme ved valg, men legger til:

«Å avstå fra denne rettigheten synes å være en del av Jehovas vitners trosgrunnlag som er kjent - og formodentlig da også akseptert av de som likevel velger å være medlemmer av trossamfunnet», heter det i vedtaket fra Fylkesmannens juridiske avdeling til Barne- og familiedepartementet.

- Svært uheldig

Jehovas vitner mottok ifølge departementet 14,5 millioner kroner i offentlig støtte i 2018. Det betyr at trossamfunnet fikk tilskudd for 12 566 medlemmer, hvorav 1160 kroner per medlem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.