- Jehovas vitner har et eget, hemmelig overgrepsarkiv - også i Norge

Tidligere sektmedlem Pål Sollie (bildet) er ikke overrasket over anklagene.

TIDLIGER MEDLEM: Pål Hilmar Sollie var medlem av Jehovas vitner til han som 20-åring brøt ut av sekten.Han er ikke kjent med at trossamfunnet har et eget overgrepsarkiv, men sier han ikke blir overrasket om det stemmer. - Jehovas vitner vil nesten for en hver pris beskytte troen sin mot hva som helst, sier han. Foto: Privat
TIDLIGER MEDLEM: Pål Hilmar Sollie var medlem av Jehovas vitner til han som 20-åring brøt ut av sekten.Han er ikke kjent med at trossamfunnet har et eget overgrepsarkiv, men sier han ikke blir overrasket om det stemmer. - Jehovas vitner vil nesten for en hver pris beskytte troen sin mot hva som helst, sier han. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grunnlegger av støtteorganisasjonen Silentlambs, som hjelper personer som har blitt utsatt for overgrep i Jehovas vitner, William Bowen hevder i dag overfor NRK at overgrepssaker i Jehovas vitner over hele verden er lagret i et arkiv i hovedkvarteret i Brooklyn.

- Samtidig har alle land et eget arkiv, også Norge, sier William Bowen til NRK.

Det er i Jehovas vitners hemmelige regelbok at det går det frem at all informasjon om overgrep i trossamfunnet skal lagres i et internt arkiv for alltid.

- Beskytter troen for en hver pris NRKs kilder hevder at frykten for at organisasjonens navn svertes dersom slike forhold blir kjent utenfor. Derfor dysses seksuelle overgrep mot barn ned.

Pål Hilmar Sollie vokste opp i Jehovas vitner, men brøt ut av sekten som 20-åring. Han sier til Dagbladet at han ikke er kjent med at trossamfunnet har et eget overgrepsarkiv, men at han ikke blir overrasket om det stemmer.

- Jehovas vitner vil nesten for en hver pris beskytte troen sin mot hva som helst, sier han.

Han tror ikke et eventuelt motiv er å avdekke overgrep generelt, men innad i sekten.

- Jevhovas vitner holder seg veldig innenfor sine egne rammer, for dem handler det kun for dem som er i sekten. De kaller resten av jordas befolkning for «verdslige», og omtaler dem som «de som er av verden». Seg selv omtaler de som «Vi som er i sannheten». De bruker dette begrepet så mye at de ikke lenger forstår betydningen av det. Indoktinering og bruk av språket gjør hele greia spesielt ved dem, som ved andre sekter, sier Sollie.

- De har mapper på folk Sentralt hos Jehovas vitner står et bibelsk prinsipp nedfelt i deres skriftlige regelverk om at det må være minst to vitner til en ugjerning, ellers legges den i Jehovas hender.

Dette avviser Jehovas vitner i Norge obverfor NRK, og sier at man umiddelbart går til politiet ved mistanke om overgrep innad i trossamfunnet.

Sollie forteller at han er kjent med at Jehovas vitner har flere forskjellige typer arkiver.

- For eksempel har de mapper på folk som har vært innafor og seinere gått sterkt ut mot dem, sier han.

- Om de har arkiv på overgrepssaker veit jeg ikke, men strukturen deres tilsier at de har en del mapper generelt. Bakgrunnen for dette er at de er opptatt av å være en veldig homogen gruppe, og de tillater svært lite individuell tenking. I en sekt er det enheten og denne gruppementalitetet der alle skal mene det samme osv, som er viktig. I en sånn gruppe blir det fort viktig å beskytte troen framfor alt annet, fortsetter han.

Fikk erstatning I går meldte NRK at tidligere ledere i Jehovas Vitnee hevder at overgrep mot barn dysses ned som en følge av internjustis. Den nå 26 år gamle Candace Conti i California ble tilkjent 28 millioner dollar etter å ha blitt misbrukt av en voksen i Jehovas Vitner på 90-tallet. Retten slo fast at ledere hadde kjent til misbruket, men unnlatt å melde fra for ikke å skade omdømmet til Jehovas Vitner.

NRKs anonyme kilder hevder at det samme skjer her i landet og at politiet ikke varsles.

SILENTLAMB: Grunnlegger av støtteorganisasjonen Silentlambs, som hjelper personer som har blitt utsatt for overgrep i Jehovas vitner, William Bowen hevder i dag overfor NRK at overgrepssaker i Jehovas vitner over hele verden er lagret i et arkiv i hovedkvarteret i Brooklyn

- Samtidig har alle land et eget arkiv, også Norge, sier William Bowen til NRK. Foto: Skjermdump
SILENTLAMB: Grunnlegger av støtteorganisasjonen Silentlambs, som hjelper personer som har blitt utsatt for overgrep i Jehovas vitner, William Bowen hevder i dag overfor NRK at overgrepssaker i Jehovas vitner over hele verden er lagret i et arkiv i hovedkvarteret i Brooklyn - Samtidig har alle land et eget arkiv, også Norge, sier William Bowen til NRK. Foto: Skjermdump Vis mer