Jehovas vitner

Jehovas vitner risikerer å miste statsstøtte

Jehovas vitner må melde seg ut av trossamfunnet dersom de stemmer ved valg. Det kan være grunnlag for å nekte statsstøtte, sier tros- og livssynsministeren.

KRF: Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) oppfordrer Jehovas vitner til å endre sin praksis, hvis ikke kan de risikere å miste statsstøtten. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
KRF: Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) oppfordrer Jehovas vitner til å endre sin praksis, hvis ikke kan de risikere å miste statsstøtten. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Medlemmer av Jehovas vitner har ikke lov til å ha politiske meninger, og avgir de med viten og vilje stemme ved et politisk valg må man melde seg ut av trossamfunnet, skriver Vårt Land.

Tros- og livssynsminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) sier til avisen at det er bekymringsfullt dersom dette stemmer.

Kan miste tilskudd

- Mulighet for demokratisk deltakelse er et helt avgjørende og grunnleggende premiss for et fritt, demokratisk samfunn. Å forhindre valgdeltakelse gjennom trusler om utstøtelse vil trolig kunne ses som en form for negativ sosial kontroll, som – etter en konkret vurdering – kan gi grunnlag for å nekte tilskudd, sier han.

Ropstad oppfordrer trossamfunnet til å endre sin praksis, hvis ikke kan det risikere å miste statsstøtten. Han sier de vil ta opp saken med de aktuelle fylkesmannsembetene om at det er grunnlag for en vurdering av tilskuddsutbetalingen.

Ministeren sier videre at tilskuddsordningen til tros- og livssynssamfunnet skal legge til rette for at samfunnene skal kunne drive ut fra sin egenart og overbevisning – ikke i utgangspunktet brukes som middel for å begrense tros- og livssynsfriheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer