Jelstin kutter atomhoder

STOCKHOLM (NTB): Russlands president Boris Jeltsin vil ensidig redusere Russlands antall atomvåpenstridshoder med en ny tredel. Det sa Jeltsin da han i dag innledet et tre dagers statsbesøk i Sverige, det første fra Russland på nesten 90 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kunngjør her for første gang at vi skal redusere antallet atomstridshoder med en tredel, sa Jeltsin på en pressekonferanse i Stockholm. Utspillet var meget overraskende, og han gikk ikke nærmere inn på hva dette innebar. Det var ventet at hans talsmann Sergej Jastrzjembskij skulle klargjøre saken senere tirsdag.

Handel

Jeltsins besøk er en markering av den økende russiske interessen for Norden og Østersjøområdet. Men det viktigste for Jeltsin er å bane vei for nye handelsforbindelser mellom Russland og Sverige.

Han ble mottatt på en gråkald Arlanda flyplass av statsminister Göran Persson og kronprinsesse Victoria. På Stockholm slott ble han tatt i mot av kong Carl Gustaf. Men den russiske presidenten var preget av meldingen om kullgruveulykken i Sibir, der minst 60 mennesker omkom natt til i dag. - Jeg er svært bedrøvet over tragedien, sa Jeltsin.

Samarbeidsavtaler

Jeltsin reiser sammen med et kobbel av ministre som i løpet av besøket skal undertegne en rekke samarbeidsavtaler med svenskene.

Innen lunsj var fire avtaler underskrevet. Den første gjaldt samarbeid i kampen mot økonomisk kriminalitet, særlig skattesnusk og hvitvasking av penger.

En annen skal føre til økt direkte kontakt mellom justisdepartementene i de to landene, og en tredje om økt samarbeid i rommet. Det gjelder blant annet forskning på den ytre atmosfæren og miljøovervåkning med satellitter.

Et nytt program for samarbeid om utdanning og kultur mellom Det svenske instituttet og Russland ble også undertegnet.

Hvile

Halvannen time var avsatt til politiske samtaler med statsminister Persson. Ellers overlater Jeltsin forhandlingene til sine ministre og deltar under besøket i hovedsak i en lang rekke gallamiddager og har bare noen seremonielle opptredener, som å legge ned krans på Olof Palmes grav.

Programmet er kraftig redusert for å unngå at Jeltsin blir utmattet. Under besøket i Kina nylig viste den hjerteopererte presidenten klare tegn til trøtthet. Derfor er det lagt inn gode muligheter til hvile på Grand hotel, som for anledningen er omdøpt til Lille Kreml.

Sikkerhetsspørsmål kommer, i den grad de blir tatt opp, til å handle om Baltikum. Persson har også sagt han vil ta opp spørsmålet om Raoul Wallenberg. Hans forsvinning er ennå ikke oppklart, og svenskene kommer til å kreve at så skjer.

HJERTELIG: President Boris Jeltsin ble hjerteoperert for bare et år siden, og programmet under statsbesøket tar hensyn til det. Slitsomme forhandlinger er overlatt Jeltsins ministre. Selv hilste han og fru Naina på det svenske kongeparet tirsdag. Fra venstre: Naina Jeltsina, kong Carl Gustaf, Jeltsin og dronning Silvia.