Jeltsin avsetter regjeringen

MOSKVA (NTB-DPA-Reuters): President Boris Jeltsin har avsatt statsminister Viktor Tsjernomyrdin og hans regjering, bekreftet presidenten egen pressetjeneste i morges. Jeltsin tar selv over som midlertidig statsminister etter Tsjernomyrdin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russiske nyhetsbyråer nevner første visestatsminister Boris Nemtsov som mulig ny statsminister. Til Interfax sa Nemtsov mandag morgen at han «kom til å møte Jeltsin ganske snart, og at han ikke utelukket at spørsmålet om hans deltakelse i den framtidige regjeringen ville bli drøftet».

Må gå

Også første visestatsminister Anatolij Tsjubais og innenriksminister Anatolij Kulikov må forlate sine embeter. Reformpolitikeren Tsjubais skal få andre oppgaver, ifølge Kreml, men det er uklart om det vil bli i regjeringen. De øvrige ministrene er blitt bedt om å fortsette i sine poster inntil en ny regjering er dannet, heter det i kunngjøringen fra Kreml.

Ingen grunn

Det ble ikke oppgitt noen offisiell grunn til regjeringsavsettelsen, men president Jeltsin har flere ganger kritisert regjeringen for forsømmelser i sosial- og næringspolitikken. Han har truet med å sparke ministre, særlig i forbindelse med striden om manglende lønnsutbetalinger til statsansatte.

Regjeringsavsettelsen kom etter en helg der president Jeltsin har markert at han har fast grep om roret i Kreml, etter ei ukes sykefravær.

SPARKES: Statsminister Viktor Tsjernomyrdin (i midten) må gå, sammen med resten av regjeringen i Russland. Til venstre Anatolij Tsjubais og til høyre Boris Nemtsov.