Jeltsin avsetter regjeringen

Russlands president Boris Jeltsin har avsatt hele regjeringen. Jeltsin har utnevnt tidligere statsminister Viktor Tsjernomyrdin som statsminister i en overgangsperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russlands president Boris Jeltsin avsatte søndag hele regjeringen og utnevnte tidligere statsminister Viktor Tsjernomyrdin som statsminister i en overgangsperiode.

Erklæringen fra Kreml søndag kveld kom som en stor overraskelse på Russland-kjennere, som mener Jeltsins handlemåte er lite tillitvekkende.

Avgjørelsen innebærer slutten for Sergej Kirijenkos fem måneder gamle regjering. Tsjernomyrdin blir nå statsminister for andre gang, etter at han ble avsatt av Jeltsin i mars.

Ingen forklaring

Ifølge nyhetsbyrået Reuters ga ikke Kreml noen forklaring på president Jeltsins beslutning. Det antas likevel at den stadig mer alvorlige økonomiske krisen i landet er den viktigste årsaken.

Kirijenkos regjeringstid har vært preget av store økonomiske problemer som toppet seg sist mandag da regjeringen så seg nødt til å foreta en utvidelse av den såkalte «rubel-korridoren». Dette var i realiteten en devaluering av rubelen.

Kritisk

Kommunistpartiets leder Gennadij Zjuganov kritiserte Jeltsin for at han har utnevnt en ny statsminister uten å rådføre seg med nasjonalforsamlingen, meldte nyhetsbyåret Interfax. Kommunistene har selv ledet an i råkjøret mot Kirijenkos regjering, men mener presidentens beslutning søndag var tatt på følelsesmessig grunnlag og ikke fulgte rette prosedyrer.

Jeltsins kunngjøring varslet at presidenten igjen ønsker å gripe roret i Kreml etter å ha vært flere uker på ferie. Mandag er han ventet tilbake på jobb.

Planløst

Russland-forsker Geir Flikke ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI) er svært overrasket over nyheten og betegner det hele som «planløst».

- Utnevnelsen av Viktor Tsjernomyrdin som statsminister representerer ett skritt fram og to tilbake, sier Flikke.

- Tsjernomyrdin har nå muligheten til å legge skylden for de økonomiske problemene på en annen person. Det er ikke utenkelig at Tsjernomyrdin nå påtar seg statsministerjobben for å skaffe seg et godt utgangspunkt foran presidentvalget i år 2000, mener Geir Flikke.

(NTB)