Jeltsin ber for Kirijenko

Russlands president Boris Jeltsin rådførte seg med politiske venner og fiender i Statsdumaen i dag, for å få til en løsning på det fastkjørte regjeringsspørsmålet. Jeltsin tryglet opposisjonen i den russiske nasjonalforsamlingen om å si ja til hans kandidat Sergej Kirijenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dumaen har to ganger sagt nei til å godkjenne den 35 år gamle tidligere energiministeren som ny regjeringssjef. Hvis den stemmer mot Kirijenko også når saken kommer opp til tredje gangs behandling i morgen, betyr det ifølge Russlands grunnlov at Jeltsin må oppløse nasjonalforsamlingen og skrive ut nyvalg.

Dette er en løsning presidenten i det lengste ønsker å unngå, og i dag tok han derfor direkte kontakt med sin erkerival, kommunistlederen Gennadij Zjuganov. - Jeltsin måtte tvinge seg til å ringe Zjuganov og be ham sette nasjonens beste framfor snevre partiinteresser, skrev yhetsbyrået Interfax.

«La nettopp på»

- Jeg hadde overhodet ingen lyst, men jeg tvang meg selv til å løfte av røret og slå nummeret til Zjuganov. Tror dere ikke deres egne ører? Jeg har nettopp lagt på, sa Jeltsin til pressefolk før han gikk inn til et møte med Kirijenko i Kreml torsdag formiddag.

Ifølge det russiske nyhetsbyrået RIA skal samtalen mellom Jeltsin og Zjuganov ha vart i rundt 20 minutter. Tidligere på dagen hadde presidenten snakket med Statsdumaens president Gennadij Selezjnov og formannen for nasjonalforsamlingens førstekammer Føderasjonsrådet, Jegor Strojev.

Selezjnov, som er kommunist, vil trolig støtte Jeltsins forslag om at Kirijenko nå bør slippe gjennom det parlamentariske nåløyet. Det var ventet at han ville forsvare dette standpunktet på et møte i kommunistpartiets sentralkomité senere torsdag.

Endrer reglene?

Kommunistene har til nå nektet å godkjenne den ungdommelige Kirijenko som regjeringssjef, fordi de mener han mangler erfaring. Men ifølge lederen for Russlands sentrale valgkommisjon, Aleksander Ivantsjenko, har kommunistene grunn til å frykte konsekvensene dersom de sier nei nok en gang.

Han spår at Jeltsin kan komme til å endre valgloven, og gjøre slutt på systemet med partilister som har slått svært gunstig ut for kommunistene ved tidligere valg. Halvparten av de 450 plassene i Statsdumaen er blitt fordelt etter listesystemet, og resten ved flertallsvalg i enkeltmannskretser.

Jeltsin vil ikke selv møte fram i Statsdumaen, når den fredag holder sin avgjørende votering om Kirijenkos kandidatur. Presidenten har i stedet sendt et brev til hver enkelt av Dumaens representanter, der han ber om støtte til sin kandidat, skrev RIA torsdag.

(NTB-Reuters-DPA)