Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jeltsin bønnfaller Clinton om å avverge angrep

Et NATO-angrep på Serbia kan føre til en krig i Europa, sa Russlands president Boris Jeltsin i en dramatisk fjernsynstale onsdag kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeltsin sa at han hadde mottatt opplysninger fra USA og Frankrike om at NATO-fly ville begynne å bombe jugoslavia i løpet av noen få timer.

Feil

Jeltsin sa at han hadde disse opplysningene fra president Bill Clinton og president Jacques Chirac.

- Jeg har akkurat snakket med den franske presidenten Jacques Chirac og med Bill Clinton. Samtalen med Clinton varte lenge. De sa at bombingen av Kosovo fra NATOs side vil begynne om noen få timer, sa den russiske presidenten.

Han oppfordret folk rundt om i verden til å fraråde Clinton fra å «gjøre en slik fryktelig og tragisk feil».

- Krig i Europa

- Jeg henvender meg til hele verden, jeg henvender meg til mennesker som har overlevd krig, de som har vært utsatt for bombing: La oss, mens det ennå er noen øyeblikk igjen, overbevise Clinton om ikke å gå til et slikt fryktelig skritt, sa Jeltsin.

Han pekte på at en angrep mot Serbia vil føre til krig i Europa og at resultatet kan bli enda verre.

- Naturligvis gjør vi det vi kan, men vi kan ikke gjøre alt, sa den russiske presidenten. - La oss stanse Clinton på dette sporet. La oss hindre ham i å ta dette tragiske skrittet.

Russland svarer ikke

Jeltsin skal ha sagt at Russland ikke kommer til å ta i bruk militære midler for å stanse et NATO-angrep mot jugoslaviske mål. President Boris Jeltsin kom med dette løftet til sin amerikanske kollega i telefonsamtalen onsdag, ifølge en talsmann for Kreml.

Clintons budskap var at uenighet om Kosovo ikke må ødelegge for samarbeid på andre områder.

Clinton ringte til Jeltsin dagen etter at statsminister Jevgenij Primakov avbrøt en reise til USA i protest mot den ventede NATO-aksjonen mot militære mål i Jugoslavia.

Jeltsin har også tatt meget kraftig avstand fra NATOs planer i telefonsamtalen med sin franske kollega, Jacques Chirac.

Den russiske presidenten, som fortsatt ikke er frisk, har overlatt håndteringen av Kosovo-krisen til statsminister Primakov.

(NTB)