- Jeltsin går av i oktober

Ryktene at president Boris Jeltsin vil tvinge fram presidentvalg i høst toppet seg i dag, da den liberale duma-representanten Aleksandr Sjokhin spådde at Jeltsin vil si takk for seg 19. oktober.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentperioden utløper først neste år, og Jeltsin har forlengst utpekt statsminister Vladimir Putin som sin kronprins i Kreml.

Hans hensikt med å trekke seg tilbake i høst ville i så fall være å hindre Putins konkurrenter i å delta i presidentvalget.

- Jeltsin vil gå av neste måned, skrev Sjokhin i den liberale avisa Sevodnja. Artikkelen på førstesiden satte ny fart i spekulasjonene til tross for at Kreml blankt har avvist ryktene, seinest søndag.

- Går før duma-valget

Ifølge Sjokhin planlegger Jeltsin å gå av 19. oktober, to måneder før det skal velges ny duma, eller nasjonalforsamling. I så fall vil potensielle presidentkandidater måtte velge hvilket valg de skal stille i.

- Da blir det umulig for de fleste reelle kandidatene å stille i presidentvalget, skriver Sjokhin.

-Hvis presidentvalget finner sted en måned etter valget på nasjonalforsamling, rekker ingen av dem å registrere seg tidsnok, påpeker han.

Med et slikt trekk ville Jeltsin ramme mange av dem som har erklært seg som presidentkandidater, blant dem den populære og mektige borgermesteren i Moskva, Jurij Luzjkov og hans allierte, tidligere statsminister Jevgenij Primakov.

Det samme gjelder kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov og Gregorij Javlinskij som leder det liberale Jabloko-partiet.

Alle disse har planer om å la seg velge inn i dumaen, som et springbrett til presidentvalget neste sommer.

Korrupsjon

I dagevis har Moskva summet av rykter om at det er de alvorlige korrupsjonsanklagene mot Jeltsin som skulle ligge bak en manøver for å sikre at Putin blir ny president. Jeltsin ønsker å få en vennligsinnet president, sies det, en som ikke vil gå altfor grundig inn i de alvorlige anklagene. Jeltsin har sitt ettermæle i tankene.

I går sto hans talsmann fram på den nasjonale TV-kanalen NTV og tilbakeviste alle rykter.

Spekulasjonene har også skadet regjeringen, som kjemper i motbakke både når det gjelder økonomien og sikkerhetssituasjonen i landet. Men statsminister Putin forsikrer at ryktene ikke plager ham.

-Så lenge jeg er bedt om å løse Russlands problemer, vil jeg fortsette med det av alle krefter inntil presidenten sier noe annet, sa han til den nasjonale TV-kanalen NTV.

Putin er enda mindre populær enn Jeltsin. Derimot er han en av de få potensielle presidentkandidatene som ikke har meldt seg på til duma-valget, påpeker Sjokhin. Det samme gjelder den populære guvernøren i Krasnojarsk, Aleksandr Lebed.

(NTB-AFP)