Jeltsin gjør bot for blodig kapittel

President Boris Jeltsin ba russerne angre sine synder da han talte i den omstridte tsarbegravelsen i St. Petersburg i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Begravelsen av tsar Nikolaj II og hans familie fant sted på dagen 80 år etter at de ble henrettet av bolsjevikene i Jekaterinburg.

- La oss lukke dette kapittelet, som for Russland har vært et blodig kapittel, og angre våre synder, sa Jeltsin, før han med bøyd hode vendte seg mot de ni kistene til tsaren, hans kone, tre av deres døtre og fire tjenere.

Jeltsin holdt åpningstalen ved begravelsesseremonien i Peter-Paul-katedralen.

Henrettelsene er et av de største skamplettene i russisk historie, sa han.

Begravelsen har skapt kontrovers i Russland fordi ledelsen i den russisk-ortodokse kirken ikke anerkjenner at det er tsarens levninger som endelig er funnet. Kirken holdt i stedet minnegudstjenester for tsaren og hans familie fredag morgen.

Kirkens ledere samt en rekke politiske ledere deltar derfor ikke i begravelsen. Jeltsin ville opprinnelig heller ikke delta, men han ombestemte seg i siste øyeblikk.

Den største dramatikken fredag morgen, like før begravelsen startet, gjaldt imidlertid ikke selve begravelsen, men at Jeltsin holdt på å snuble da han skulle ned flytrappa.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer