Jeltsin har sparket hele regjeringen

Russlands president Boris Jeltsin avsatte i morges statsminister Sergej Stepasjin og resten regjeringen. Landets sikkerhetssjef Vladimir Putin tar over som statsminister, ble det opplyst i Kreml.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stepasjin rakk dermed bare å få med seg tre måneder i statsministerstolen. Han hadde akkurat kommet tilbake fra en lynvisitt i den urolige Kaukasus-provinsen Dagestan da han fikk nyheten om at han var blitt sparket.

Jeltsin har allerede bedt underhuset i Statsdumaen om å godkjenne Putin som statsministerkandidat, het det i en erklæring fra Kreml.

Femte på 17 månder

Putin har vært sjef for den interne etterretningsavdelingen i den føderale sikkerhetstjenesten (FSB) siden juli i fjor. Han ble formelt utnevnt til første visestatsminister, en post han må ha for å kunne ta over som fungerende statsminister.

Putin blir Russlands femte statsminister på 17 måneder.

Stepasjin ble utnevnt i mai i år da Jevgenij Primakov ble sparket etter åtte måneder i jobben.

Regjeringsskiftet sammenfaller med starten på valgkampen foran valget på ny nasjonalforsamling i desember. Neste sommer er det presidentvalg. I henhold til Russlands grunnlov - slik den nå står - kan Jeltsin da ikke stille til gjenvalg.

Takket og advarte

Fjernsynsstasjonen ORT viste mandag formiddag bilder av et møte i den avtroppende regjeringen, der Stepasjin takket sine ministre for deres innsats.

- Rubelen kollapset ikke, slik mange hadde spådd, og vi fikk tillit, det merket jeg både i USA og i Sarajevo, sa han.

- De oppfattet oss som en sivilisert regjering, og faktisk som en regjering som ikke var skitnet til av korrupsjon. Deretter tok han en lang pause, tydelig beveget, før han fortsatte med en advarsel og et råd til sin etterfølger Putin og den nye regjeringen:

- Det viktigste nå, er at vi alle følger grunnloven og de politiske spilleregler. Valgene må finne sted når de skal. Jeg tror ikke det russiske folk vil la seg lure lenger, uansett hvem som måtte forsøke seg. (NTB-AFP-Reuters)