Jeltsin kjemper for å beholde makten

President Boris Jeltsins avsettelse av statsminister Sergej Stepasjin er et desperat utspill for å beholde den politiske makten i Russland, fremholder den russiske forskeren Pavel Bajev.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bajev, som arbeider ved Institutt for fredsforskning (PRIO) i Oslo, ser utskiftningen som et ledd i maktkampen mellom Jeltsin og Jurij Luzjkov, den mektige borgermesteren i Moskva.

- Jeltsin føler seg truet av Luzjkov og kretsen rundt ham. Stepasjin har ikke klart å gi presidenten tilstrekkelig politisk motvekt mot Luzjkov-fløyen. Derfor blir han nå skiftet ut med en sterkere mann, sier Bajev til NTB.

Upopulær

Ifølge Bajev er det også dette hensynet som ligger bak Jeltsins lansering av den nye statsministeren, Vladimir Putin, som sin kandidat til presidentvalget neste sommer. Som presidentkandidat vil Putin få større politisk tyngde enn sin forgjener.

Men dermed er det ikke gitt at Putin virkelig kommer til å stille opp ved valget. Jeltsin er så upopulær blant russere flest at hans personlige kandidat trolig vil ha svært små sjanser til å hevde seg i konkurransen.

Ingen kursendring

Bajev regner ikke med at skiftet av statsminister vil føre til noen politisk kursendring. Putin har omtrent den samme yrkesbakgrunn som Stepasjin, og politisk hører de hjemme i samme leir.

Den nye statsministeren vil trolig nøye seg med å skifte ut noen av de mindre viktige medlemmene av regjeringen. Det blir neppe utskiftninger i viktige departementer som utenriksdepartementet og forsvarsdepartementet, og den økonomiske politikken vil etter alt å dømme bli ført videre.

Men Putin vil trolig være mer aktiv og vise større handlekraft enn Stepasjin.

Han har også en sterkere stilling utover i landet enn sin forgjenger, etter at han i nærmere to år hadde ansvaret for Russlands 89 regioner i presidentens stab.